Dva z pěti zmizelých hongkongských knihkupců jsou ve vazbě v Číně

20. leden 2016

Kauza záhadného zmizení pětice hongkongských knihkupců pokračuje. Čína po dlouhých týdnech zdráhání přiznala, že dva z nich zadržela, pochybnosti ale zůstávají. Někteří hongkongští zákonodárci totiž tvrdí, že šlo o únos. Celý případ navíc dostává mezinárodní rozměr. Po Velké Británii a Švédsku se do něj vložilo také Thajsko.

Dva z pěti knihkupců, kteří za nevyjasněných okolností zmizeli během uplynulých týdnů, jsou ve vazbě v Číně.

Jde o majitele knihkupectví Lee Poa a spolumajitele nakladatelství Mighty Current Kuej Min-chaje, který zmizel jako vůbec první už loni v říjnu, když byl na dovolené v Thajsku.

I proto případ začal vyšetřovat také Bangkok – podle thajských úřadů neexistuje záznam, že by Kuej Min-chaj zemi legálně opustil.

O dalších třech mužích, spoluvlastnících zmiňovaného nakladatelství, které se zaměřovalo na publikace kritické k vládnoucímu komunistickému režimu v Pekingu, zatím nejsou žádné informace.

Nedůvěryhodné doznání

Oba zadržovaní knihkupci tvrdí, že je nikdo neunesl, ale nikdo tomu nevěří. Za prvé proto, že se zprávy o jejich osudu objevily až po dlouhé době. Navíc se o ně začaly zajímat země, jejichž pasy mají.

Lee Po má totiž vedle hongkongského i britský, Kuej Min-chaj je dokonce švédským občanem. Právě on se však objevil ve vysílání centrální čínské televize CCTV, což už samo o sobě je neobvyklé, a v tomto vystoupení se doznává k autonehodě, při níž měl v Číně před 13 lety zabít mladou dívku.

„Do rukou spravedlnosti jsem se vydal dobrovolně, mé rozhodnutí nemá nic společného s nikým dalším. Doufám, že také nikdo, ani Švédsko, nebude nijak zasahovat do mého rozhodnutí vrátit se do Číny,“ prohlásil zkroušeně Kuej Min-chaj.

Vše ale vypadá zinscenovaně. Dopisy v podobném duchu napsal i Le-e Po své ženě, které mimochodem volal z Číny krátce po svém zmizení, mluvil však mandarínskou čínštinou, přitom jeho rodným jazykem je kantonština. To zase vyvolává spekulace o tom, že musel vše přesně říkat v řeči, které rozumí i ti, co ho zadržují.

Konec svobody?

Ani Velká Británie, ani Švédsko zatím se svými žádostmi o poskytnutí relevantních informacích o svých občanech neuspěly. Peking navíc dvojí občanství neuznává.

Postup Číny však vyvolává velké obavy v Hongkongu. Podle komentáře v dnešním deníku South China Morning Post představuje pro jeho obyvatele mnohem větší nebezpečí než současné propady na burze a ekonomické potíže právě porušení principu „jedna země, dva systémy“, na kterém dle britsko-čínské dohody Hongkong funguje.

Finanční problémy prý časem zmizí, ale zásah do zcela jiné jurisdikce, tedy odvlečení z Hongkongu do Číny, navíc bez vědomí tamních úřadů, je podle deníku mnohem horší pro další vývoj někdejší britské kolonie, která má smluvně zajištěny všechny svobody.

Hongkong pod čínskou správou
autoři: mir , sib
Spustit audio