Dukla hraje na Julisce už 55 let. Na poháry se musely přidělávat tribuny

11. červenec 2015

Před 55 lety se poprvé otevřely brány nového sportovního stadionu v pražských Dejvicích a místní armádní fotbalový klub zde hned v první sezoně slavil mistrovský titul. Armádní klub na svém stadionu slavil celkem sedm triumfů v domácí soutěži.

„Když jsme v roce 1960 dostali svůj stánek, byl to mimořádný dárek pro hráče, činovníky i fandy,“ vzpomíná bývalý hráč Dukly Jan Brumovský.

„Každý sportovec ví, že pokud nemá domácí prostředí, ne vždy se mu dobře daří. Dukla v té době hrála i trénovala na Strahově, a i když to bylo jakoby domácí prostředí, nebylo to ono,“ vzpomíná bývalý útočník, který v Dukle byl už od roku 1956.

V prvním zápase armádní klub hostil Wiener Sportclub v rámci Středoevropského poháru, svěřenci trenéra Jaroslava Vejvody zvítězili 2:1.

Stejným výsledkem skončil i první ligový zápas s Kladnem, kterému přihlíželo 15 tisíc diváků, na další ligové zápasy ale mnoho fanoušků nechodilo.

„Na Spartu, Slavii, Bohemku byly návštěvy mnohem vyšší než na Duklu. Ale když přišlo mezinárodní utkání v rámci Poháru mistrů nebo Poháru vítězů pohárů, stadion byl našlapaný tak, že se musely přidělávat montované tribuny,“ vzpomíná šestinásobný mistr domácí soutěže právě s Duklou.

„Když máte kolem sebe 20 tisíc diváků a slyšíte ten hukot, je to podstatný rozdíl, než když jich tam je 1500. Čím víc diváků je, tím víc se musíte snažit,“ dodává letitou fotbalovou poučku Jan Brumovský.

Stadion Na Julisce
autoři: jbk , mve
Spustit audio