DSC Gallery představuje výstavu Údiv větru autora Jana Híska. Jeho svébytný styl balancuje na pomezí malby, grafiky a ilustrace

26. říjen 2021

Údiv větru – tak zní název nové výstavy malíře, grafika, kreslíře a ilustrátora Jana Híska. Zájemci ji mohou navštívit v DSC Gallery na Starém Městě do 12. listopadu.

Obrazy Jana Híska vystavené v DSC Gallery vznikaly poslední tři roky. Návštěvníci výstavy mohou sledovat jejich koloristickou proměnu – nejstarší obrazy jsou uměřeně černobílé, k černé se posléze přidala modrá a zelená. Autor tyto obrazy přirovnává k nebeským a mořským hlubinám. „Zároveň se promítly i do počátku covidového uzavření, kde mi ta modrozelená a modročerná ukazovaly určitou naději, že se třeba opět podívám do přírody, mezi přátele k moři,“ popisuje autor Jan Hísek.

Čtěte také

To se podle něj skutečně stalo. Když pak přišla další uzavření, vnesla do jeho obrazů temnou, hutnou červenočernou barvu. „Působila trochu astrálně, planetárně, lehce beznadějně. Ale během podzimu se naděje opět vracela právě v duchovnosti té červené.“ 

Autor dal výstavě podle svých slov básnivý název Údiv větru – a vítr je v obrazech skutečně patrný. „Ten vítr se diví cestám mezi bytostmi, mezi vesmíry, které jsou v obrazech patrny. A různými vlnečkami a vztahovým prouděním je ten vítr zhmotněn,“ dodává na závěr.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.