Draci na Vltavě

3. červen 2004

Lodě ozdobené dračími hlavami a ocasy vyplují o víkendu na Vltavu v centru Prahy. V sobotu se budou již posedmé konat v metropoli atraktivní závody dračích lodí. Závodníci z celého světa připraví návštěvníkům jedinečnou podívanou. Záštitu nad neobvyklým sportovním kláním převzal primátor Pavel Bém, oznámilo dnes ČTK tiskové oddělení magistrátu.

Soutěž začne v sobotu v 10:30 tradičním rituálním probouzením draka. Pak se plavidla s dvaatřiceti veslaři utkají na trati mezi Mánesovým a Karlovým mostem. Zvítězí posádka, která jako první rozezní zvonek visící z Mánesova mostu. Závody dračích lodí pořádá pražská organizace Prague Dragon Boat Club a magistrát na ně přispěl částkou 100 000 korun."Loni se v pěti závodních kategoriích utkalo třicet posádek, což je přes šest set závodníků. Ve světě se těmto závodům věnuje přes padesát milionů aktivních sportovců z více než padesáti zemí celého světa," řekl náměstek pražského primátora Petr Hulínský.

Letos budou moci diváci obdivovat výkony nejen evropských závodníků, ale i sportovců z Austrálie, Kanady, USA, Číny a Hongkongu. "Český reprezentační tým má před sebou opět těžké soupeře, ale věřím, že se mu před domácím publikem podaří znovu zvítězit," dodal náměstek. Závod dračích lodí patří k atraktivním podívaným. Na přídi úzké lodi sedí bubeník, který udává tón pádlování. Lodě mezi sebou závodí v drahách na vzdálenost 320 a 2000 metrů. Tradice dračích lodí vznikla v Číně před více než dvěma tisíci let; během posledních tří desetiletí se rozšířila téměř do celého světa. Ve střední Evropě byla v roce 1998 Praha prvním městem, kde se festival dračích lodí konal.

Spustit audio