Dotace Oprav dům po babičce už pomáhá asi dvěma tisícům žadatelů

7. květen 2024 06:30

O dotaci Oprav dům po babičce žádá zhruba 400 lidí měsíčně. Ministerstvo životního prostředí poskytuje žadatelům na zateplení a další energetická opatření až 50% nákladů.

Obvykle je podpora v maximální výši jeden milion korun. Další peníze můžou získat ale žadatelé z lokalit se socioekonomickým znevýhodněním nebo rodiče dětí. Zvýšenou částku na stavbu tak získala třeba rodina ve Světlé nad Sázavou. „Kdybychom neměli tu dotaci, tak bychom asi ani nedostavěli,“ říká Zdeněk Prchal. Předpokládá, že se do nového domu nastěhuje v červenci.

Původní dům zboural a na stejném místě postavil nový. „U něj bylo ideální, že došlo k úspoře energie na celou stavbu,“ vysvětlil projektant Tomáš Kadlec. Žadatel o dotaci musí totiž prokázat, že plánované práce sníží energetickou náročnost bydlení.

Vyřízení dotace trvalo asi tři až čtyři měsíce. Zdeněk Prchal patří mezi malou část žadatelů, kteří dotaci nevyužili na rekonstrukci, ale na stavbu novou. „Co je důležité, ať už se to týká rekonstrukce nebo novostavby, že se nezastavuje další a další území,“ vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL.

Spustit audio