Došlo až k pětinásobnému nárůstu pokut za rušení nočního klidu v Praze, říká noční starosta

Štěpánka Duchková si pozvala do pořadu K věci nočního starostu Jana Šterna. Ptala se ho, zda se podle něj, během jeho působení ve funkci, zklidnila situace v noční Praze, a co ještě udělá proto, aby metropole přišla o nálepku „párty město“ bez pravidel.

Kvůli snížení nočního ruchu bary v centru města například zavedly vstupné v nejvytíženější večery, tedy pátek a sobotu. V ulicích to tak snížilo počet lidí, kteří pendlují z jednoho podniku do druhého. Posílené jsou ale také ochranky a hlídky. „Dostala se mi do ruky statistika od městské policie ohledně pokut za rušení nočního klidu a oproti minulému roku došlo k nárůstu několikanásobnému, snad čtyři až pětinásobnému v průměru na měsíce,“ uvádí noční starosta. Zároveň také bary přestaly spolupracovat s takzvanými pub crowly, což jsou organizované skupiny s průvodcem, který je vodí po podnicích.

„My jsme v průběhu léta dělali takový sběr dat mezi návštěvníky noční Prahy. Šlo nám především o to, abychom získali co nejvíce informaci o lidech – odkud přijeli, jakým způsobem jsou ubytováni, jakým způsobem si zařizovali výlet, jestli přijeli či přiletěli,“ říká Jan Štern a pokračuje: „Náš plán je takový, že v těch následujících letech bychom se rádi zaměřili na informační kampaň, udělat ji trochu kompletnější. Chtěli bychom se zaměřit především na online prostor, vytvořit různé komunikační kanály, kterými bychom dostali k lidem, kteří mají v plánu do Prahy jet, informace, co se může a nemůže ve městě dělat,“ vysvětluje.

Noční starosta upřesňuje, že chce s turisty komunikovat nově i prostřednictvím sociálních sítí. „Jde nám třeba o to, abychom na serverech, kde se píšou recenze o městech a službách, do nich aktivně vstupovali jako město. Abychom vyvraceli určité mýty, uváděli věci na pravou míru a lidi předem varovali, že jim hrozí určitý postih,“ dodává Štern.

Celý rozhovor si pusťte v audioarchivu nebo na videozáznamu. 

autoři: Štěpánka Duchková , jp