Dopravní podnik zavádí opatření kvůli covidu. Znemožní nástup předními dveřmi a upraví i organizaci práce

14. leden 2022

Od pondělí 17. ledna bude v rámci proticovidových opatření cestujícím opět znemožněn nástup do vozů předními dveřmi. Nebude ani možné sedět na prvních sedačkách za řidičem. Dopravní podnik také upravil vnitřní organizaci práce na dispečincích a tzv. střídacích bodech řidičů. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí podniku Aneta Řehková. K podobným opatřením přistoupil DPP v jednotlivých koronavirových vlnách i loni a předloni.

Čtěte také

V městských autobusech v Praze nebude od pondělí možné nastupovat předními dveřmi a prostor v jejich blízkosti bude za první řadou sedadel oddělen páskou. Sedadla v první řadě tak nebude možné využívat. Na příměstských linkách nebudou moci cestující využít sedadla bezprostředně v okolí řidiče. V příměstských linkách Dopravní podnik vyzval cestující, aby si jízdenky kupovali bezhotovostně.

Přední dveře se nebudou otevírat ani u starších typů tramvají a rovněž zde bude prostor prvních dveří od zbylé části pro cestující oddělen páskou. Lidé nastoupí všemi dveřmi pouze u nejnovějších typů, kde je kabina řidiče zcela oddělena. Lidé také nebudou muset stiskávat tlačítka dveří.

Dopravní podnik zavedl kvůli koronavirové variantě omikron také některá interní opatření. Kvůli snížení kontaktu zaměstnanců se změnila organizace práce na dispečincích a střídacích bodech řidičů a strojvedoucích.

V případě zvyšujícího se počtu pozitivně testovaných je podnik připraven např. navýšit přesčasy nebo využije zaměstnance pracující na dohodu a případně posune termíny pravidelných školení řidičů.

autor: | zdroj: ČTK
Spustit audio