Dopravní podnik plánuje opravit všechny zbylé veřejné toalety v pražském metru. Stihnout to chce do pěti let

13. srpen 2021

Veřejné toalety v pražském metru budou ve všech stanicích kompletně opraveny nejpozději do pěti let. V současné době jich je opravena více než polovina z celkových 64. Dopravní podnik (DPP) nyní začne hledat ve výběrovém řízení provozovatele veřejných toalet. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková.

Provozovatelem pražského metra je DPP, který je zároveň největší městskou firmou. Zájemci o provoz toalet se mohou hlásit do 6. září 2021, vítěz by měl být znám do konce letošního roku.

V síti pražského metra z celkových 64 toalet jich je 17 ve vestibulech na trase A, 27 na trase B a 20 na trase C. „Většina z nich, celkem 35, je buď nových, nebo po celkové rekonstrukci a modernizaci. Zbylých 29 toalet plánuje DPP zrekonstruovat v následujících pěti letech, tj. do roku 2026,“ uvedla Řehková. Toalety podnik postupně opravuje od roku 2014.

Nový provozovatel zajistí pravidelný provoz v pracovních dnech od 06:00 do 22:00 a o víkendech a státních svátcích od 08:00 do 20:00. Vybraná firma se postará o pravidelný úklid včetně tzv. sanitace, doplňování zásobníků mýdla, dezinfekce a toaletního papíru. Provozovatel bude hradit také vodné a stočné a spotřebu energií.

Poplatek za toalety: 10 Kč

Na toaletách bude zařízen prodej mýdel, dezinfekce, roušek a respirátorů, dámských vložek či tamponů nebo jednorázových plen pro děti i dospělé. Příjmy vybrané na poplatcích půjdou provozovateli. Poplatek bude stanoven na 10 korun.

Toalety v metru využije měsíčně téměř 5000 lidí. „Nejnavštěvovanější jsou toalety ve vestibulech stanic Anděl – Na Knížecí, I. P. Pavlova nebo Florenc. V případě Anděla je to díky odjezdům dálkových autobusových linek a neexistenci dopravního terminálu se zázemím na povrchu,“ uvedl technický ředitel metra Marek Kopřiva.

zdroj: ČTK
Spustit audio