Dopravní expert k začátku školy: Řidiči by si měli uvědomit, že je na silnicích víc dětí. A děti, že se musí podívat, jestli můžou přejít silnici

Hostem pořadu K věci byl po prázdninové pauze dopravní expert a instruktor bezpečné jízdy Jan Pechout. Štěpánka Duchková se ho ptala, co čeká řidiče na silnicích se začátkem školního roku nebo co by měli dělat rodiče pro bezpečnost svých dětí v silničním provozu.

Děti se tento týden vrátily do škol a právě cesta do školy s sebou přináší některá úskalí. „Jsem přesvědčený o tom, že dětem možná bude trvat týden, dva týdny, kdy budou duchem na prázdninách. Takže budou pořád roztěkaní, nesoustředění a ten silniční provoz, ke kterému se dostanou, když půjdou do školy, družiny nebo na nějaké kroužky, je velice nebezpečný nebo zrádný,“ upozorňuje dopravní expert.

„Řidiči by si měli uvědomit, že je na silnicích víc dětí. A děti by si měly uvědomit, že i když třeba dva měsíce neviděly svého kamaráda, že musí rozdělit pozornost, že se musí podívat, jestli můžou přejít, přeběhnout silnici, a ne se věnovat jen kamarádům, které neviděly dlouho,“ zdůrazňuje.

Problematická je například situace, kdy dítě na zastávce MHD nemá přehled o tom, co se na silnici děje. Ideální podle Pechouta je, pokud po vystoupení z MHD nechají tramvaj nebo autobus odjet – poté mají přehled a mohou přejít na druhou stranu. A je to bezpečné i pro řidiče. „Řidič nevidí dítě, dítě začne přebíhat na druhou stranu. Když to dobře dopadne – relativně – tak řidič stačí zastavit. Ale bohužel řidiči mezi sebou velmi často nenechávají bezpečnou vzdálenost, takže když ten první šlápne na brzdu, tak ten druhý, nebo i třetí, do něj velice často zezadu narazí,“ varuje Jan Pechout.

Rodiče by měli jít příkladem

Rodiče by podle Pechouta v dopravní výchově neměli spoléhat na to, že se dítě vše dozví ve škole nebo na dopravním hřišti, ale měli by jít sami příkladem. „Dítě si sedne k tatínkovi do auta a tatínek, který jezdí rychle, nepřipoutá se a nadává na policii, tak určitě není nejlepší příklad. To samé maminka, když bude pospíchat a bude tahat své dítě za ruku na přechodu pro chodce na červenou, tak nevychovává odpovědného účastníka silničního provozu.“

Na co dalšího by si děti i rodiče měli dát pozor? A co říkají statistiky o počtu zraněných dětí při dopravních nehodách? Poslechněte si rozhovor Štěpánky Duchkové s dopravním expertem a instruktorem bezpečné jízdy Janem Pechoutem.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio