Dopad pandemie uvidíme na onkologických pacientech, kteří přijdou až v pokročilých stádiích rakoviny, myslí si prezident ČLK Kubek

9. květen 2021

Pandemie koronaviru od prosince loňského roku téměř zastavila neakutní péči v Česku. Až teď, respektive od 7. dubna, se nemocnice mohou vracet k plánovaným výkonům. Následky si podle lékařů poneseme řadu let.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek k tomu říká:

„Musíme očekávat negativní dopad na zdravotní stav populace. Takže například onkologičtí pacienti najednou budou mít horší výsledky léčby. Ne proto, že by onkologové zapomněli svou práci, ale protože řada lidí přijde do nemocnice až pokročilejším stádiu nemoci, což je samozřejmě špatně.“

Není moc co řešit

Ministr zdravotnictví za ANO Petr Arenberger už má ale na stole statistiky zdravotních pojišťoven, a ví, jak pacienti chodili na preventivní vyšetření.

Čtěte také

„V měsíci, kdy byly nemocnice prakticky zcela vytížené covidovými pacienty, tak tam byl řekněme 90procentní pokles preventivní péče. Ale šlo jen o několik týdnů.“

Ministr dál tvrdí, že když se podívá na celý rok, tak „pokles prevence byl kolem 7 procent, takže to není úplně problém, který bychom měli řešit.“

Koronavirus se podepsal i na fungování onkologických oddělení. O stejných 7 procent poklesl i počet mamografií, tedy preventivních vyšetření karcinomu prsu. Ve VFN Praha se o necelou pětinu snížil počet operací rakoviny prsu a zaznamenali zhruba o pět procent méně nových pacientek.

Podcenění prevence je problém

Ročně se přitom objeví více než 7,8 tisíc nových případů karcinomu prsu a přes 900 případů rakoviny vaječníků. O dopadech pandemie hovoří lékařka Onkologické kliniky Petra Tesařová:

Čtěte také

„Pacienti někdy podcenili riziko zhoubného nádoru prsu, protože se víc obávali infekce covidu než nádoru. Takže se nám snížil počet preventivních vyšetření, tedy pacientů, kterých nedorazilo.

Stejně tak opomíjeli doporučená vyšetření, která měla zkontrolovat stav jejich choroby. Zřejmě předpokládali, že se to dá odsunout. Jenomže, pokud se diagnostikuje návrat nemoci, nebo nová onkologická diagnóza, se zpožděním, tak prognóza choroby je vždy horší,“ dodává onkoložka.

I ona doufá, že současný návrat k běžné péči je už definitivní a koronakrize žádné další velké škody nenapáchá. Lidé by teď měli pamatovat na prevenci a nepodceňovat kontroly u svých lékařů.

Celé Zaostřeno Vojtěcha Tomáška si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související