Domácí násilí na dětech je větší problém, než si myslíme.

10. září 2015

„Děti, které doma zažívají násilí, patří mezi nejohroženější skupiny dětí. A je jedno, jestli jsou samy oběťmi, nebo jen přihlíží násilí páchanému na jiných,“ říká Petra Wünschová, vedoucí Centra Locika, které pomáhá dětem, které domácí násilí zažívají.

Domácí násilí hluboce deformuje psychosociální vývoj dítěte, jeho vztahy k rodičům i jeho budoucí vztahy a perspektivu. Takové děti neznají dětskou bezstarostnost, žijí v dlouhodobém stresu a strachu o zdraví i o život. Domácí násilí poznamenává děti víc, než děti, které se nacházejí například uprostřed válečného konfliktu, ovšem ve fungující rodině.

Co přesně je domácí násilí?

O domácí násilí se jedná, pokud jeden člen má v rodině převahu a nedbá na potřeby ostatních. A zároveň je přítomna i oběť – tedy člen rodiny v submisivní roli.

Centrum Locika – pomoc nejen pro děti

Přestože neziskové centrum Locika vzniklo teprve před několika měsíci, jeho kapacita je už téměř naplněna a klientů má opravdu hodně. Přitom rozpoznat týrané dítě nebo dítě, které zažívá domácí násilí, bývá velmi obtížné. “Dítě tu situaci tají a nedůvěřuje okolí,“ vysvětluje Petra Wünschová.
V centru pracuje tým zkušených terapeutů, který se dětem pravidelně a dlouhodobě věnuje.

Kam se obrátit o pomoc?

Kontaktní telefonní čísla, na která můžou volat nejen děti: 273 130 878, 734 441 233

Poslechněte si

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio