Doba výměn pneumatik z letních na zimní je tu. Přezouvají i pražské sanitky

21. říjen 2022 10:59

Blíží se termín, kdy by lidé měli začít jezdit v autě se zimními pneumatikami. To se samozřejmě týká i sanitek. V autoservisu Nemocnice Na Homolce, kde sanitky přezouvají, jsou už práce v plném proudu.

„Samozřejmě na jaře dáváme letní pneumatiky, na podzim dáváme zimní. Řádově každé tři až čtyři roky je měníme pravidelně za nové,“ popisuje vedoucí servisu Antonín Fulka, který se o výměnu pneumatik stará.

Čtěte také

Nemocnice na Homolce provozuje osm sanitek. Přezutí jedné zabere přibližně hodinu a půl. „Pravidelně také kontrolujeme tlaky v pneumatikách. Snažíme se, aby to minimálně jednou měsíčně bylo vždycky správně dofoukáno,“ dodává.

„Pneumatiky vyměňují zaměstnanci autoprovozu vlastními silami. A zhruba jednou za čtyři roky kupujeme nové pneumatiky. Jejich nákup je předmětem veřejné zakázky,“ doplňuje mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Povinnost použít zimní pneumatiky

Řidiči musí mít podle zákona přezuto od 1. listopadu, a to v případě, že hrozí špatné počasí. Pokud je na silnici kulatá modrá dopravní značka Zimní výbava, jsou zimní pneumatiky od začátku listopadu do konce března povinné, bez ohledu na počasí.

„To nebezpečí samozřejmě roste, ale roste s tím, co ten zákon říká. To znamená, je to za konkrétních situací, kdy je na vozovce sníh nebo námraza,“ vysvětluje mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Na zimních pneumatikách budou řidiči jezdit až do konce března. V Nemocnici Na Homolce začnou přezouvat na letní gumy, kvůli bezpečnosti pacientů, raději až v první polovině dubna.

autoři: Vladimír Mikulenka ,
Spustit audio

Související