Do Prahy stále míří uprchlíci z Ukrajiny. Sehnat pro ně ubytování je ale problém

26. říjen 2022 10:39

Ještě před půl rokem ubytovaly u sebe doma ukrajinské uprchlíky tisíce Čechů. Dnes je jich jen zlomek. Bydlení přitom stále poptávají stovky běženců, kteří do Česka přicházejí. Nejvíc žádostí o ubytování přichází hlavně z Prahy a středních Čech.

Čtěte také

Na pražské hlavní nádraží míří stále desítky i stovky ukrajinských uprchlíků. Někteří z nich nemají v Česku předem domluvené ubytovaní. Nejen s tím jim tu každý den pomáhají dobrovolníci z Iniciativy Hlavák.

„Ptají se, kde se můžou zaregistrovat, jestli se můžou zaregistrovat tady v Praze, často potřebují přespání, když přijedou večer. A pak se ptají, kam dál mohou pokračovat,“ upřesňuje koordinátorka dobrovolníků Vendula Fořtová.

Dočasné ubytování

Ubytovat lze uprchlíky v Praze v současnosti pouze dočasně, tedy na jednu, maximálně dvě noci. Slouží k tomu ubytovna na Florenci, její kapacity jsou ale omezené.

„Dobrý den, tady Fořtová, Iniciativa Hlavák, mám tady jednu paní, která by potřebovala přespání. Teď přijela, zítra bude pokračovat do Polska, je to tranzit. Měli byste pro ni místo?“ snaží se koordinátorka zajistit ubytování pro paní Olgu.

Velká poptávka, ale malá nabídka

Podle pražského magistrátu je hlavní město schopné ubytovat až 100 běženců z Ukrajiny. Iniciativa Uprchlíci vítejte, která migrantům zprostředkovává bydlení v soukromí, ale uvádí, že by město mělo uvolnit více ubytovacích kapacit. Solidarita lidí totiž podle její ředitelky Magdy Faltové klesá:

„Máme stovky lidí, kteří hledají ubytování, a máme nabídky v řádu jednotek. zároveň neexistuje systém sekundárního bydlení pro lidi, kteří ubytování získali sami nebo od státu a z nějakého závažného důvodu je nevyhovující, tak se nemají kam obrátit.“

Navíc dostatečné kapacity ubytování pro uprchlíky je podle Faltové nutné zajistit především nyní, než přijde zima.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Související