Do Prahy dorazily vzácné egyptské artefakty. V Národním muzeu budou vystavené od konce srpna

14. srpen 2020

Za policejního doprovodu dorazily v pátek do Národního muzea v Praze archeologické nálezy z Egypta. Jde o devadesát vzácných artefaktů, které budou součástí výstavy Sluneční králové. Ta mapuje především objevy českých a československých egyptologů na nalezišti v Abúsíru. Exponáty z období mezi třetím a prvním tisíciletím před Kristem mají nevyčíslitelnou hodnotu.

Jen pojistná hodnota artefaktů je podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše asi miliarda korun. Získat exponáty z Egypta je prý velmi obtížné. „Podmínky Egypta jsou velice striktní, takhle veliké konvoluty půjčuje jen zřídka. To, že takto vzácný soubor zapůjčila, je bezpochyby výsledky práce českých egyptologů,“ říká.

Jedním z těch, který na nalezišti v Abúsíru od šedesátých let pracoval, je i Miroslav Verner. O výstavu v Praze egyptologové usilovali desítky let. „Dvakrát nám do toho vpadla revoluce, nejdříve ta sametová, podruhé v Egyptě. Do třetice kletba faraonů snad je odvrácena,“ říká Miroslav Verner.

K vidění budou například předměty od královské sochy, až po sochy velmožů nebo sarkofág jednoho z hodnostářů z pozdní doby.

Výstava začne 31. srpna, přístupná má být až do února.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio