Do Londýna dnes odlétají tři pelikáni z pražské zoo. Jejich domovem se stane park u Buckinghamského paláce

30. květen 2019

Tři pelikáni bílí z pražské zoologické zahrady dnes odjíždějí do svého nového domova. Je jím jezírko v londýnském parku St. James, který leží u Buckinghamského paláce. Nejde přitom o první bílé opeřence, které Zoo Praha posílá do britské metropole.

Tentokrát jde už o třetí převoz. Poprvé pražská zoo odvezla pelikány bílé do Londýna v roce 1995, to byla čtveřice ptáků; a pak v roce 2005, kdy se k jezírku v St. James Park přestěhovali další tři pelikáni. Letos se na cestu vydají Slunce, Měsíc a Hvězda - tak zní český překlad jmen opeřenců, kteří dnes absolvují cestu do Spojeného království.

„My pelikány poskytujeme do Londýna bezplatně. Před těmi už mnoha lety jsme tomu byli vyzváni. Byla po pelikánech poptávka. Zavedli jsme tak takovou novou tradici. Ovšem je pravda, že ten chov pelikánů na rybníčku pod okny Buckinghamského paláce má tradici už od 17. století a tradičně tam vlastně pelikány dodávala ruská vláda a později i sovětská vláda,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Češi, Rusové a Američané

První pelikáni našli nový domov v Británii v roce 1664, když je králi Karlu II. Stuartovi daroval ruský velvyslanec. Jinak kromě Rusů a Čechů bychom mezi dárci pelikánů britské královně našli také Američany. První dva čeští pelikáni se jmenovali Václav a Rusalka a debatovalo se o nich dokonce na půdě britského parlamentu. Někteří zákonodárci totiž chtěli vědět, proč vlastně park dostal nové pelikány a jestli tam vůbec někdy některá samice snesla vejce.

autoři: Tea Veseláková , jp
Spustit audio