Do kin vstoupilo české drama Okupace. Ve snímku s kousavým humorem hrají Brousek, Pechlát nebo Formanová

9. srpen 2021

Vysoce stylizované drama o české povaze s notnou dávkou kousavého humoru. I tak by se dal stručně charakterizovat nový český film Okupace, který vstoupil do kin 5. srpna.

Film se odehrává celou dobu na jednom místě – v kulturním domě malého města, někdy na přelomu 70. a 80. let minulého století. „Jednak to je důležitý mezník v našich moderních dějinách a ten příběh nám zapadal do schématu, který se mi líbil – o nějakém tom českém národním charakteru a jak se vyrovnáváme s dějinnými událostmi,“ vysvětluje debutující režisér Michal Nohejl, proč zvolil téma období okupace Československa Sovětským svazem.

Nohejl obsadil do filmu talentované herce napříč generacemi. Excelují v něm třeba Otakar Brousek, Martin Pechlát, Tomáš Jeřábek a z těch mladších pak vnučka Miloše Formana Antonie Formanová nebo Cyril Dobrý a Pavel Neškudla. Svým výkonem přispěl také Ukrajinec Alexej Gorbunov.

„S herci jsme zkoušeli asi měsíc, ale právě bez Alexeje Gorbunova, který přijel den před natáčením. Měli jsme s ním jednu zkoušku a vlastně jsme se poznávali. Byl to cholerik, takže to s ním bylo hodně náročné, než si to sedlo. Ale po jednom dni to už fungovalo perfektně. A to, že to byl při natáčení cizorodý prvek, tak se podle mě odrazilo i ve filmu,“ popisuje režisér.

Herecké výkony doprovází hudba undergroundové skupiny Kill the Dandies!, která trefně doplňuje divadelněbarovou atmosféru filmu.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.