Do kin přichází snímek Zpráva režiséra Petera Bebjaka. Vypráví o útěku dvou vězňů z koncentračního tábora v Osvětimi

13. říjen 2021

Ve čtvrtek 14. října vstoupí do kin film Zpráva režiséra Petera Bebjaka. Snímek zachycuje obdivuhodný čin dvou mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby, kteří utekli z Osvětimi a dokázali přesvědčit svět o hrůzném fungování koncentračního tábora.

Čtěte také

„Osobně si myslím, že žijeme v době, která potřebuje hrdiny. A Wetzler a Vrba byli hrdinové. Měli jako kdyby povinnost dostat se na Slovensko a podat informaci o tom, co se v táboře v Osvětimi-Birkenau děje. To bylo to nejdůležitější, kvůli čemu utíkali. A osobně si myslím, že je důležité dostat tento příběh mezi lidi, protože byl dlouho jako kdyby držený pod pokrývkou, jako kdyby bylo zakázané se o něm bavit,“ říká režisér Bebjak k tomu, proč došlo ke zfilmování tak důležitého příběhu teprve nyní, téměř po 80 letech.

Snímek Zpráva byl prodán do více než 90 zemí světa. Takový zájem režiséra překvapil. „Nestává se často, aby byl film z našeho teritoria prodaný do tak velkého množství krajin. Ale to, co mě na tom překvapilo nejvíc, je, že to je taková ta mainstreamová distribuce, že to jde do velkých kinodistribucí.“

Místo toho, aby Peter Bebjak přemýšlel nad tím, jak z filmu udělat trhák, rozmýšlel spíš to, jak co nejlépe převyprávět, o co dvěma hrdinům šlo. „V ten moment, kdy na place vidíte šest set, sedm set komparzistů v rámci těch uniforem a najednou to je jedna masa, která utíká a pochoduje v těch dřevácích, tak najednou máte jako kdyby zodpovědnost vůči tomu, že to, co tam zažíváme my, je mizivé procento z toho, co museli zažívat lidé, kteří v táboře skutečně byli. Ta zodpovědnost vám nedovolí, abyste k tomu filmu přistupovali tak, že z něho chcete udělat nějakou bombu a chcete z něho vytřískat co nejvíc efektních a nejzajímavějších záběrů,“ dodává.

Historický film Zpráva vstoupí do českých kin 14. října u příležitosti 80. výročí zahájení deportací Židů z českých zemí.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.