Do Grébovky můžete až do srpna vyrazit i za divadlem. Svou letní scénu tam našlo autorské Divadlo MA

12. srpen 2021

Marianna Arzumanova je ruská herečka, tanečnice a režisérka trvale žijící v Praze. Před deseti lety založila Divadlo MA, které loni našlo domovskou scénu v Žitné 41 na Novém Městě. V létě soubor hraje pod širým nebem – v Havlíčkových sadech známých také jako park Grébovka.

Čtěte také

„Minulý rok, když byl covid, jsem se procházela po oblíbeném parku Grébovka. Koukala jsem se na novorenesanční prostor v Grottě a říkala jsem si, jak je divné, že se tady nehraje divadlo, že to je pro divadlo jako dělané. A tak jsem se obrátila na městskou část, navrhla to a minulý rok jsme tam hráli jako charitativní akci,“ popisuje vznik letní scény v Grébovce Marianna Arzumanova.

Letní scéna Divadla MA v Grébovce

Pro letošní sezónu dostalo divadlo větší podporu. Představení hrají v prostoru Grotty v Havlíčkových sadech až do konce srpna každé úterý a pátek od 20 hodin. Na programu je třeba politická satira Zabít draka. „Je to na motivy hry Drak od Jevgenije Švarce. Vznikla za 2. světové války v Rusku, i když to byla narážka na Stalina. Nikdo si nedovolil otevřít pusu a říct, že je to narážka na vás. Bralo se to jako narážka na Hitlera. Samozřejmě to byla narážka na jakoukoliv diktaturu, nemá to konkrétní období,“ vysvětluje.

V repertoáru je také komedie Polyfonie.Čechov.cz. „Udělala jsem první komedii – já zase nejsem tak vtipná, takže předtím to byla hlubší témata. Oficiální premiéra bude v září v Žitné 41, ale v Grottě už hrajeme předpremiéry,“ dodává zakladatelka divadla Marianna Arzumanova.

Do konce léta odehrají ještě také tři představení hry Traktát o lásce. Od září se pak herci vrací do své domovské scény Na Novém Městě.

Letní scéna Divadla MA v Grébovce
autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.