Dny Jeruzaléma v Praze nabídnou izraelské jídlo i kulturu

27. květen 2016

Marina Šternová, ředitelka festivalu Dny Jeruzaléma, nás pozvala na festival. Ten nabídne ochutnávky izraelské kuchyně, přiblíží jeruzalémskou hudební scénu, na U rampě se předvedou hvězdy skateboardu a chystá se také trh s pražským a jeruzalémským designem.

Festival se letos koná už počtvrté a mimo jiné na něm můžete ochutnat izraelskou kuchyni. „Přivezli jsme palestinskou šéfkuchařku, která bude vařit plněné vinné listy, typické jídlo, a izraelského šéfkuchaře, který připraví speciální maso s mátovou marinádou,“ říká Marina Šternová.


Festival Dny Jeruzaléma se pyšní nálepkou Hate Free Fest, kterou uděluje iniciativa HateFree Culture, jejíž postoje a hodnoty festival svým charakterem sdílí. Jedná se o festival multižánrový, zaměřený na různé skupiny publika a všechny věkové kategorie. Zahrnuje tanec, hudbu, vizuální umění, film, či kulinářské umění.

Marina Šternová strávila v Izraeli několik let a nejvíc jí chutnal hummus, typická blízkovýchodní pochoutka. „Z toho se stane úplná droga. Je to taková pomazánka z cizrny, recept je úplně jednoduchý, ale stejně se donekonečna vedou spory o to, kdo dělá nejlepší hummus. I na festivalu budeme hummus podávat, a to v Mamacoffee a Hantam. A každý se bude moci přesvědčit, že příprava hummusu může být různá,“ vysvětluje Marina Šternová.

Festival se koná po celý víkend 28. a 29. května v Praze 7 ve Stomovce v Tiskárně na vzduchu, pod Stalinem na Letné a ve studiu Alta. Vstup je zdarma, platit se budou pouze ochutnávky jídla. „Chceme ukázat návštěvníkům i jinou polohu města, kterou normální turista v Jeruzalémě neuvidí.“

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio