Dny bez aut, bezplatný cykloservis i snídaně na peróně. Ve čtvrtek začíná Evropský týden mobility

16. září 2021 06:00

Jestli vás zajímá ekologická doprava, jezdíte po Praze na kole nebo chcete zažít, jak by mohly ulice v hlavním městě vypadat bez automobilové dopravy, máte od čtvrtka možnost toto všechno spojit dohromady. Začíná totiž 20. ročník Evropského týdne mobility, na kterém se podílí magistrát i některé městské části.

Evropský týden mobility je akce organizovaná Evropskou komisí, která se snaží lidem přiblížit udržitelné a ekologické formy dopravy – MHD, cyklodopravu, vlakové spoje, ale i chození pěšky. Organizátoři v Praze připravili třeba pojízdný cykloservis zdarma nebo komentovanou prohlídku a projížďku.

V pátek bude součástí Den bez bariér, který ukáže, jak obtížný je pohyb po městě s handicapem. „Před Škodovým palácem je stanoviště, kde je možnost vyzkoušet si různé kompenzační pomůcky. Je tam nájezdová rampa, invalidní vozík, bílá hůl. Je to připraveno tak, aby to simulovalo různé situace, na které může handicapovaný v reálném pražském prostředí narazit,“ říká za organizátory Dominika Marešová.

Ve Škodově paláci se pak také bude konat veřejná odborná konference k problematice bariér ve městě.

Zajímavý program se odehraje třeba i ve čtvrtek. Na nádražích v Čakovicích, Kbelích, Satalicích a Kyjích bude mezi šestou a devátou ranní připravena snídaně a pohoštění pro cestující, kteří tudy do Prahy pojedou. Zároveň se tam budou moci dozvědět o novinkách a organizaci v příměstské železniční dopravě.

Místo ulice s auty dopravní hřiště

Nepostradatelnou součástí akce je také Den bez aut. Letos se do něj zapojily tři městské části. Postupně v sobotu, neděli a v úterý uzavřou radnice Újezda, Prahy 13 a Suchdola vybrané ulice a místo aut tam bude třeba dopravní hřiště a další program.

Zapojí se také magistrát, avšak na pěší zóně, a to při zakončení akce ve středu 22. září. „Na Náměstí Republiky budou propagační stánky, jak naše, ROPIDu, Pražské integrované dopravy, tak Dopravního podniku nebo například OSN. V letošním roce je to zaměřené na bezpečnou dopravu,“ přiblížil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Spustit audio