Dílo výtvarníka Petra Síse ozdobí zeď na Kampě

19. listopad 2019

Zeď u Vltavy na pražské Kampě ozdobí výtvarné dílo umělce Petra Síse. Rozhodla o tom rada Prahy 1. Dílo s názvem Sametový most vzniklo u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Znázorňuje pohled na Karlův most.

Do oblouků mostu Petr Sís umístil 12 obrazů, které symbolickým jazykem vypráví o historii Československa v letech 1918 až 1989. Město Praha dílo dostává darem od partnerů, náklady na realizaci ze tří čtvrtin pokryjí dary soukromých osob, jedna čtvrtina má být financována veřejnou sbírkou. Na vznik díla by tak mohli přispět i všichni Češi, včetně těch žijících v zahraničí. 

Petr Sís, který střídavě žije v New Yorku a v Praze v Nerudově ulici, má z realizace projektu radost a zároveň vyjádřil pocit odpovědnosti. „Na Malé Straně jsem vyrůstal a jsem moc rád, že se domluva s Prahou 1 podařila a dílo bude umístěné právě zde. Motiv mostu je tu celkem symbolický – mosty lidi spojují, zdi je rozdělují. Jsem tedy rád, že se zrovna tahle zeď v podstatě přemění na most. Některé prvky díla ještě dodělávám a i proto, že se se sem tak rád vracím, si dávám opravdu záležet na každé tečce,“ říká výtvarník.

Dílo bude hotové na jaře. Jak bude vypadat, můžou lidé vidět už teď. Na zdi bude do konce roku na závěsném baneru umístěná vizualizace jeho části.

autoři: Martina Topinková , jp
Spustit audio