Nevidomá spisovatelka Burdová: Posadili mě do vrtulníku a já netušila, jestli ještě někdy uvidím maminku

8. březen 2020

Píše články a knihy pro děti. Spolupracuje s organizací Revenium i s projektem Návštěvy POTMĚ. To všechno i přesto, že jako malá kvůli nemoci přišla o zrak. Hostem pořadu Až n a dřeň byla Anna Burdová.

Novinářka a spisovatelka Anna Burdová napsala stovky textů pro své klienty a vydala několik knížek pro děti včetně takzvaně personalizovaných. To jsou knihy, ve kterých je příběh přizpůsoben danému dítěti, a vypráví tak „jeho“ příběh. „Psaní pro děti mě nesmírně naplňuje. Mám totiž pořád pocit, že to moje dětství předčasně skončilo a díky knížkám se do něj mohu alespoň na chvíli vrátit,“ líčí Anna Burdová, která si stejně jako hrdinka její nejnovější knížky prošla rozvodem rodičů. Největší zlom ale pro ni byla vážná nemoc. Přišla, když jí bylo pět let.

„Posadili mě do vrtulníku a já netušila, jestli ještě někdy uvidím maminku,“ zavzpomínala v pořadu Až na dřeň nevidomá spisovatelka na krušné chvíle svého dětství. Musela tehdy podstoupit náročnou onkologickou léčbu. Uzdravila se, ale o zrak přišla. „Tehdy mi moc pomohla moje maminka, která mně od začátku vedla k velké samostatnosti. Prostě si stoupla a řekla: „Pojď za mnou, musíš být samostatná.“ Holčička pak chodila do internátní školy pro děti s poruchami zraku a své zážitky, které nebyly vždycky pěkné, vtělila i do svých knížek.

Volba povolání byla pro Annu Burdovou celkem jasná. Od malinka totiž milovala psaní, a proto si vybrala žurnalistiku. „Do té doby jsem chodila do škol pro zrakově postižené a najednou jsem byla mezi zdravými a musela jsem se naučit říkat si o pomoc. Já přitom vždycky chtěla být samostatná a bylo to pro mě hodně těžké.“

Celý rozhovor si můžete poslechnout na audioportále mujRozhlas. Nezapomeňte se podívat také na videozáznam.