Díky projektu SayHi si mohou společně zatancovat děti z celého světa. Naučte se s nimi choreografii

11. listopad 2020

Say Hi! Tato anglická fráze už nevyzývá jen k pozdravu, ale nově také k tanci. Právě ten má 12. listopadu ve 12.00 hodin spojit všechny děti, které se kvůli koronaviru letos nemohly dostatečně potkávat se svými kamarády. Do projektu se už zapojily desítky zemí z celého světa, včetně Česka.

Choreografie i píseň je pro všechny země stejná - liší se tedy vždy jen jazykem textu. Českou verzi nazpíval i otextoval Vojtěch Drahokoupil, kterého si v anketě vybraly děti. Sám zpěvák mluví o projektu jako o příležitosti, jak připomenout, že se na „nejmenší“ musí v těžkých dobách myslet.

„Pokud tím máme nějakým způsobem pomoct dětem, tak je to jedině dobře, ať už jen proto, aby měli kam zavolat nebo na koho se obrátit, takže si myslím, že je to dobrá věc,“ říká Vojtěch Drahokoupil.

K písni zároveň vznikl i klip a speciální instruktážní video, které celou choreografii postupně po jednotlivých krocích vysvětluje.

Účelem projektu ale není jen spojení dětí v koronavirové době. Norské veřejnoprávní rádio, které společně s Evropskou vysílací unií projekt iniciovalo, už skoro deset let tímto způsobem bojuje s šikanou a upozorňuje na problémy dětské integrace. I z tohoto důvodu se do SayHi zapojil člen Dismanova rozhlasového dětského souboru Jan Vokrouhlecký, který má ve videoklipu jednu z hlavních rolí.

„Tenhle projekt je dobrej pro lidi, který nemají tolik kamarádů, nebo se neuměj třeba zapojit do kolektivu, tak můžou třeba natočit kousek choreografie, co je ve videu a můžou to sdílet na sociálních sítích a mohou si takhle udělat nový kamarády,“ říká Jan Vokrouhlecký.

Všechny informace o projektu najdete na webových stránkách Rádia Junior, které 12. listopadu ve 12.00 hodin píseň odvysílá.

autoři: Josef Kaňka , jp

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.