Diabetoložka Hana Krejčí: Špatnou stravu nelze vyběhat. To byste museli být v pohybu od rána do večera

19. únor 2022

Hlavním tématem rozhovoru bylo zdravé stravování a zdravý životní styl. Jaké jsou současné trendy ve stravování? A co znamenají pojmy jako přerušovaný půst nebo nízkosacharidová dieta? I na to odpovídala lékařka Hana Krejčí.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici se věnuje diabetologii, v porodnici U Apolináře zase těhotným ženám, které mají nějaké interní komplikace, třeba i těhotenskou cukrovku. „Trendem je, že není žádná univerzálně platná dieta vhodná pro každého. Je to hodně individuální. To, co by všechny výživové směry mělo spojovat, jsou kvalitní potraviny. Vyhnout se těm průmyslově vysoce zpracovaným,“ vysvětluje základní princip Hana Krejčí.

Méně cukru, více zeleniny

Sama se našla v nízkosacharidové stravě, což je podle ní také léčebná metoda v případě nadváhy, obezity a cukrovky. „Kromě toho, že se nekonzumují cukry, sladkosti a sladká jídla, tak se navíc klasické sacharidové přílohy typu brambory, knedlíky, rýže, těstoviny nahrazují zeleninou.“ Jídla jsou celkově sytější a to umožní člověku také zredukovat jejich počet. „Ukazuje se, zejména u obézních a diabetiků, že menší počet jídel za den má své velké výhody. Tělo potřebuje vylačnět, aby měl metabolismus důvod si sáhnout do tukových rezerv,“ doplňuje Hana Krejčí s tím, že na nízkosacharidové stravě má řada lidí dvě, maximálně tři jídla za den.

Cukr pod kontrolou: Desatero nízkosacharidové diety

Alkohol jsou kalorie, káva má svá pozitiva

V procesu hubnutí je také na místě vyřadit alkohol. „To jsou kalorie. Řada typů alkoholů, na prvním místě asi pivo, obsahují hodně cukrů, mají vysoký glykemický index. Pokud má ten člověk diabetes, tak je varujeme před pivem trvale. Ale sklenka suchého vína večer k jídlu není žádný problém.“ Z hlediska pitného režimu vzbuzuje řadu otázek také káva. Podle Hany Krejčí má ale káva spoustu pozitiv. „Pokud tedy někomu nedělá trávicí potíže. Ale kdo má kávu rád a dělá mu dobře, tak ano. Na to jsou krásná data, jak káva snižuje riziko některých chronických onemocnění, včetně cukrovky 2. typu.“

A jak moc velký vliv má pohyb? „Je pravda, že špatnou stravu nelze vyběhat. Pokud se nezdravě stravujeme, přejídáme se, tak bychom museli být v pohybu od rána do večera, aby to nevedlo k nadváze,“ tím se Hana Krejčí vrací k jedinému univerzálnímu pravidlu - konzumovat skutečné potraviny.

Jak by měl vypadat přerušovaný půst? Je pocit hladu v pořádku? Jak to, že cukrovka 2. typu už není nevyléčitelnou nemocí? A co rada jíst častěji a méně, je správná? Poslechněte si celý rozhovor s lékařkou Hanou Krejčí.

autoři: Lenka Vahalová ,