Dharmanautica 4300 n. l. – tak se jmenuje nová výstava v pražské DSC Gallery. Co se pod tajemným názvem skrývá?

5. květen 2021

Experiment, vizionářství, futurismus, humor, poezie. Nejen tyto termíny spojují tvůrce Pavla Peppersteina a Jiřího Černického. Rozhodli se proto společně vystavit svá díla v DSC Gallery v Dlouhé ulici. Proč dali svému společnému projektu název Dharmanautica 4300 n. l., nejen na to se ptal publicista Václav Müller Jiřího Černického.

„Dharmanautica je můj termín, kdy dharma popisuje určitou povahu našeho bytí a nautica je spíš nějaký futuristický výraz o dobývání vesmíru. A 4300 používá Pavel pro hodně obrazů, kdy popíše malbu, že to je vize nějaké daleké budoucnosti,“ vysvětluje název společné výstavy Jiří Černický.

Jednou z takových kreseb je například výjev měnícího se letadla. „Má nějaký bezpečnostní software, že se letadlo změní v mrak a pohodlně dosedne na zem, takže nehavaruje,“ představuje jedno z děl kolegy Peppersteina Jiří Černický.

Vystavená díla Jiřího Černického a Pavla Peppersteina

Černický vystavuje v DSC Gallery díla silně kritická k totalitní ideologii. Reprezentuje je například série obrazů parafrázující různá sousoší rolníků a dělníků vedených svými vůdci ke kráteru činné sopky. Kritizuje však také západní společnost. „Protože řada západních velmocí je pokryteckých a vlastně prezentují jako vítězné sami sebe velmi zidealizovaným způsobem. Tak já se snažím tu odvrácenou stranu komunikovat s lidmi, kteří ji neznají,“ doplňuje umělec.

Výstava potrvá v pražské DSC Gallery do 21. června.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.