Dětem dáváme svůj čas, to je to nejdůležitější, říká „dobrá víla“ Angelika Nevěřilová

26. leden 2020

Angelika Nevěřilová před lety spoluzaložila organizaci Dobré víly dětem. Navštěvují dětské domovy, pomáhají s doučováním, úkoly, nebo se s dětmi jen docela obyčejně mazlí. Jak moc je právě to poslední důležité, vysvětlila moderní víla v pořadu Až na dřeň.

Každý, kdo má děti, tak ví, jak je někdy obtížné rozdělit mezi ně svou pozornost. V dětském domově má vychovatel na starosti dětí hned několik a i kdyby se rozkrájel, všechno jim dát nemůže. „My proto dáváme dětem svůj čas. To je to nejdůležitější. Spousta organizací či firem řeší pomoc dětem v domovech materiálně, ale nový míč potěší jen chvíli. Pak leží pod postelí a není nikdo, kdo by si s ním kopal,“ vysvětluje Angelika Nevěřilová. Dobré víly proto na konci roku 2019 spustily kampaň Obětí je víc, než hračka, ve které se snaží upozornit právě na to, že materiální pomoc je sice hezká, ale děti potřebují něco trochu jiného.

Dobré víly se pravidelně starají o tři středočeské dětské domovy. „Jednou týdně tam jezdíme. Uděláme s dětmi úkoly, doučujeme je třeba angličtinu, pomazlíme se s těmi menšími, nebo si třeba házíme s míčem.“ Hlavní tým tvoří čtyři víly, které ale mají k ruce řadu dobrovolníků. „Máme i muže - víláky, a to je skvělé. Děti je zbožňují. Pomáháme jim třeba s angličtinou. Nedávno jsme je třeba vyvezli do Londýna, abychom jim předvedli, že cizí jazyk není jen školní předmět. A zabralo to, teď se nám o angličtinu sami hlásí,“ směje se dobrá víla.

Silné emoce

„Když jsem byla v dětském domově poprvé, nebylo to jednoduché a pokaždé, když s námi jede nový dobrovolník, jsou to velmi silné emoce. Je prostě hodně těžké pochopit, proč jsou ty krásné a šikovné děti v domově a ne doma,“ říká Angelika, která sama měla štěstí na spokojené dětství v úplné rodině. „Do Čech jsem se s rodiči přestěhovala ve svých 12 letech z Ukrajiny. Nebylo to jednoduché, ale našli jsme tu spoustu přátel, kteří nám pomohli. Možná proto mám dnes potřebu společnosti vrátit to, co mi dala.“

Celý rozhovor si můžete poslechnout na novém audioportále mujRozhlas. Nezapomeňte se podívat také na videozáznam.