Desítky kanoistů dorazily po třídenním maratónu do Prahy

14. srpen 2011

Kanoisté obnovili tradiční závod po řece Vltavě starý desítky let. Jeho historie se začala psát už v roce 1922. Trasu z Českých Budějovic do Prahy, dlouhou 180 kilometrů, zdolávaly každoročně jedinci z řad profesionálních i amatérských sportovců. A ani letos tomu nebylo jinak.

Třídenní maratón odstartoval v pátek dopoledne z jihočeských Budějovic. A vítěz dorazil do loděnice v pražském Braníku krátce po dnešní jedenácté dopolední. Trasu zhruba 35 posádek popisuje jeden z organizátorů Michael Odvárko: „Trať je rozložená do tří etap ve třech dnech. První den se jede z Budějovic na Zvíkov, což je 70 kilometrů. Druhý den se jede ze Zvíkova na Slapy, to je dalších 70 kilometrů. A třetí den, v neděli, je závěrečná etapa, od Slapské přehrady do Prahy. Tento den je navíc k dlouhému závodu přiřazen i krátký závod pro ty, kteří si netroufají na celou porci. Ti si sjedou jenom těch posledních 30 kilometrů ze Slap do Prahy.“

Když se řekne závod, většinu lidí napadnou profesionální sportovci. Vltavský kanoistický maratón je ale otevřený také široké vodácké veřejnosti, dodává Odvárko. „Snažili jsme se to koncipovat tak, aby byl jak pro špičkové závodníky, tak vlastně i pro borce, kteří pádlují jenom pro radost. Pro ty je speciálně připravená kategorie C2 Turisti, která je opravdu pro turistické lodě. Na nich umí jezdit praktický každý, takže kdokoli mohl přijet do Budějovic a zúčastnit se.“

Jak už zaznělo na úplném začátku, jedná se o obnovený závod. „Jeho historie začíná v roce 1922, kdy legendy mezi vodáky a průkopníci pádlování začali s tímto závodem,“ říká pořadatel závodu Odvárko, podle kterého tehdy byla Vltava úplně jiná řeka: „Mezi Budějovicemi a Prahou byla řada jezů, peřejí, zmiňme pověstné Svatojánské proudy, nyní zaplavené Slapskou přehradou. Nebo Červenské proudy zaplavené Orlickou přehradou.“ Takže závod byl na tekoucí, místy až divoké Vltavě, s řadou propustí a překážek. Proběhlo 28 ročníků. A to s přestávkou během II. světové války. Poslední ročník se jel v roce 1959, kdy se napustila Orlická přehrada a tím tento závod na 50 let zanikl, než byl loni obnoven.

Vítězem letošního maratónu se stal Petr Jambor z USK Praha, který se kanoistice věnuje už 25 let. Mezi své největší úspěchy počítá zejména bronz z mistrovství světa v roce 2009 a letošní bronz z mistrovství Evropy. „Nejtěžší byla ta poslední etapa, protože jsem musel jet celou cestu sám,“ poznamenal k dnešnímu závodu.

V letošním roce museli závodníci během cesty zdolat celkem sedm přehrad. V lodi si s ebou vezli pouze věci nutné pro závod. Potraviny a oblečení se na rozdíl od sportovců hezky pohodlně vezly do jednotlivých cílových stanic autem.

0:00
/
0:00
Spustit audio