Designérky, které mají zvuk pod kontrolou. Akustické panely proměňují v originální obrazy

12. březen 2022

Studium je předurčovalo k textilnímu designu, ony ale začaly místo oblečení navrhovat akustické panely. Až do poloviny dubna je jejich tvorba k vidění na výstavě v holešovickém Vnitroblocku. Hosty Lenky Vahalové byly designérky Anna Leschingerová a Lenka Preussová.

„Snažíme se akustickému materiálu dát hezký, designový obal. Dát mu barvy, tvar, abyste v tom interiéru nepoznali, že je to akustický panel, spíš si řeknete, že je to zajímavý obraz nebo nástěnný prvek,“ vysvětluje Anna Leschingerová, která se sice chvíli věnovala vlastním kolekcím oblečení, ale svět módy pro ni byl moc rychlý a proměnlivý.

Nápad na zpracování akustických panelů začal dostávat reálnou podobu díky manželovi Lenky Preussové. Jeho nevyhovující pracovní prostory jim zajistily první zakázku. „Akustika tam byla opravdu špatná. V té zasedačce měli patnáct minut schůzku a říkal, že ho bolí hlava. Takový prostor jsem ještě nezažila. Navrhly jsme první tři směry, které se tam do různých místností umístily. Zjistily jsme, že to funguje a tím to začalo,“ vzpomíná Lenka.

Barvy, tvary i světlo

Své řešení také obohatily o prvek světla a toto netradiční pojetí akustických panelů vyneslo Anně a Lence ocenění na Designbloku. Klientům nabízejí katalog produktů i řešení na míru. „Nejhorší zadání je absolutní volnost. Člověk musí zjistit, co ten klient chce. Musíte přijít na to, jaký je jeho vkus a to může chvíli trvat,“ směje se Lenka. Velkou výzvou by pro ně prý byla realizace koncertního sálu nebo veřejné budovy, která slouží k hudební produkci. „Nedávno jsem narazila na krásnou realizaci od Alexandra Caldera, vytvářel i akustické panely pro divadelní prostory. Strašně nadčasový design, je krásné, když se ta akustika ve veřejném prostoru podaří a je zároveň zajímavým doplňkem,“ dodává Anna.

Jaké tvary akustických panelů jsou schopné vyrobit? Dělají si vlastní návrhy na textilie, které natahují na rám? Kam se ještě chtějí dál posouvat? Co jim přinesla cena na Designbloku a jak vypadá jejich spolupráce? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,