Den, kdy zemřela hudba

24. únor 2014

Den, kdy zemřela hudba, tak nazval věhlasný zpívající autor Don McLean ve svém hitu American Pie den, kdy v troskách letadla zahynul jeden z nejoriginálnějších amerických zpívajících autorů, teprve dvaadvacetiletý rokenrolový průkopník Buddy Holly. Spolu s ním našli smrt při letecké havárii poblíž Mason City v americkém státě Iowa další dva významní zpěváci – raketově vycházející hvězda Ritchie Valens (17) a Big Bopper (28). K tragédii došlo před 55 lety, 3. února roku 1959. Středečně-čtvrteční Noční proud 26.2. v čase mezi půlnocí a jednou hodinou ranní připomněl trvale platný odkaz tvorby Buddyho Hollyho a Ritchieho Valense.

Buddy Holly (narodil se jako Charles Hardin Holley 7. září 1936) začínal ve spolupráci s Bobem Montgomerym v roce 1954 s country muzikou. Nahrával v Nashvillu s formací nazvanou The Three Tunes, ale zanedlouho už měl za zády skupinu The Crickets a od country se odklonil k nové hudbě té doby - k rokenrolu. První singlový hit měl v roce 1957 a jeho hitparádový debut That´ll Be The Day si to vyšlápnul rovnou na první místo amerického žebříčku nejprodávanějších singlů časopisu Billboard. Za pouhé dva roky, které mu byly krutým Osudem dány, skóroval Buddy Holly v americkém singlovém žebříčku dvanáctkrát.

Herec Gary Busey ztvárnil postavu Buddyho Hollyho v biografickém filmu The Buddy Holly Story (1978). O deset let později byl Buddy Holly uveden in memoriam do Rokenrolové síně slávy a rovněž posmrtně mu byla v roce 1997 udělena cena Grammy za celoživotní tvorbu. Písničky ze zpěvníku Buddyho Hollyho s velkou chutí zpíval Pavel Bobek (zřejmě nejznámější je Oh Boy), k velkým fanouškům Buddyho Hollyho patří Paul McCartney.

02428088.jpeg

Ritchie Valens (narozen v americko-mexické rodině jako Richard Valenzuela 13. května 1941) byl jako zpěvák skladatel a kytarista průkopníkem latino-rokenrolu, a tedy předchůdcem dnes módního latino-popu. Jeho nejznámějšími nahrávkami jsou balada Donna (č. 2 amerického singlového žebříčku/1958) a rytmická, na lidové písničce vystavěná La Bamba (číslo 22/1958). La Bamba dala v roce 1987 název celovečernímu biografickému filmu věnovanému životnímu a uměleckým osudům mladého zpívajícího autora. Hlavní roli si zahrál Lou Diamond Phillips a písním Ritchieho Valense vdechla nový život skupina Los Lobos. La Bamba v jejím podání obsadila na začátku léta roku 1987 první příčku amerického žebříčku nejprodávanějších singlů. V roce 2001 byl Ritchie Valens posmrtně uveden do Rokenrolové síně slávy.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.