Demonstranti protestovali proti kýčovitým sochám v centru Prahy

18. únor 2003

Na 30 studentů a pedagogů Akademie výtvarných umění se zúčastnilo protestního pochodu proti instalaci soch, které pokládají za kýčovité, v centru Prahy. Demonstrace byla poklidná. Protestující nejprve před budovou magistrátu na Mariánském náměstí předali radnímu pro kulturu Igoru Němcovi malou napodobeninu jedné z plastik Anny Chromy, kterou kritizují. Poté přešli k soše této autorky u Stavovského divadla a k Pomníku obětem komunismu sochaře Olbrama Zoubka na Újezdu, kde akce skončila.

Demonstranti nesli transparenty s hesly: "Stop annachromysm" a "Proč ne ještě blbější sochy?" Jeden z organizátorů protestu Milan Knížák Němcovi řekl, že plastiky, které se objevily v centru Prahy, nemají žádnou uměleckou kvalitu a jejich umístění je motivováno politicky, nikoliv kulturně. Komise, které o výběru rozhodují, jsou podle něj složeny špatně a nesedí v nich odborníci. Němec ale upozornil, že Knížák a další protestující nenabídli žádnou alternativu. Výběrová řízení se uskutečnila podle pravidel a například kritizovaný pomník na Újezdu je originální dílo, prohlásil.

Kolemjdoucí, jejichž pozornost demonstrace přilákala, však spíše souhlasí s protestujícími než s radním. Zoubkův rozměrný betonový památník se podle demonstrantů řadí ke kýčovitým artefaktům, které degradují historicky cennou městskou strukturu Prahy. Chroma je zas v kulturním světě naprosto neznámá, její díla nekvalitní a město jí jejich vystavením pouze dělá reklamu, tvrdí účastníci protestu. Demonstraci zorganizovali vedle Knížáka také další pedagogové AVU Jan Mach a Milan Perič. Podle nich nesplňuje umělecké a významové nároky na plastiku ve veřejném prostoru ani Opočenského pomník bratří Čapků na náměstí Míru v Praze 2 a pomník Tomáše Garrigua Masaryka na Hradě.

Spustit audio