Dělníci dokončují přestavbu bývalého sociálního centra Klinika na Žižkově. Budova bude sloužit lékařům

4. listopad 2020 14:31

Rekonstrukce bývalého sociálního centra Klinika v Praze je skoro u konce. Správa železnic, které budova na Žižkově patří, v ní plánuje otevřít kanceláře nebo ordinace lékařů. Budovu dřív využívali aktivisté, ti přestavbu za 80 milionů korun kritizují.

Dělníci dokončují přestavbu bývalého sociálního centra Klinika na Žižkově

Místo barevných, pomalovaných zdí už jen šedobílá fasáda. Dělníci mají přestavbu hotovou ze tří čtvrtin. „Práce by měly skončit v závěru ledna příštího roku,“ říká mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Z Kliniky chce Správa železnic udělat kanceláře a sloužit bude také pro praktické lékaře. Rekonstrukce by měla být hotová do konce ledna příštího roku a vyjde na 80 milionů korun.

Bývalou plicní kliniku několik let využívali aktivisté. Sociální a kulturní centrum museli zavřít loni v lednu na příkaz soudního exekutora.

„Si myslíme, že celá ta přestavba je účelová a jejím hlavním cílem je zničit to sociální centrum,“ říká za Kliniku Jakub Ort. Spory o využívání budovy ještě řeší soudy.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.