Děláme takovou uměleckou akupunkturu pražských nádraží, říká zakladatel Landscape festivalu Dan Merta

21. červen 2022

Pražská nádraží ne/využitá – tak zní podtitul letošního Landscape festivalu. Umělecko-architektonická akce se tentokrát zaměřila na proměny lokalit čtyř pražských dopravních a infrastrukturních uzlů.

Nákladové nádraží Žižkov, Zastávka Libeň a Palmovka, území mezi Florencí, Masarykovým nádražím a Krenovkou a také Smíchovského nádraží, to jsou místa, která oživí desítky uměleckých a architektonických intervencí a děl. Cílem je také zviditelnění stávajících problémů s dopravní infrastrukturou.

Drobná rozhledna na Smíchově od Kamil Mrva Architects

Každé z vybraných nádraží je něčím originální a má své kouzlo. Stále jde ale o komplikovaný prostor ve velmi špatném stavu, jak potvrzuje historik umění a zakladatel Landscape festivalu Dan Merta:

„Jsou plný lidí bez domova, fetuje se tam, bylo to pro nás velmi komplikované se tam zabydlovat s uměním a drobnými architektonickými intervencemi. Jak říká kolega, děláme takovou urbanistickou a uměleckou akupunkturu do těch území. A snažíme se apelovat na vedení města a městských částí, aby s těmi místy něco dělali.“

Například na Nákladovém nádraží Žižkov nafouknou MÓD architekti Perspektivní bublinu a Kurt Gebauer přispěje do infrastruktury svými WC CZ. Areálem proroste tvorba výtvarníka Petra Písaříka, který má v čelní budově svůj ateliér. Originální pohled nabídnou i další tři lokality.

Dřevěný Pavilon Prodesi/Domesi s názvem I´m the Future, Wooden, který najdete na pomezí Karlína a Florence Architecture

„Viz Dominik Lang na Palmovce, který vyhrál soutěž na umělecké intervence do nového náměstí Bohumila Hrabala. Pak tam máme další známé umělce, kteří už s námi pracovali jako Martin Kloda nebo jeho bývalá manželka Lenka Klodová, Aleš Hnízdil. Máme tu i nastupující studentskou generaci, je důležité, aby také promluvili do toho veřejného prostoru v Praze,“ dodává Merta.

Umění bude zdobit vybraná pražská nádraží až do 2. října.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.