Dcera gorily Moji míří do Zoo Praha. Bude se mi po Duni hodně stýskat, říká španělská ošetřovatelka

16. září 2022 12:23

Ze severu Španělska přicestuje do Prahy gorila Duni. Dcera slavné Moji, která se před lety stala první narozenou gorilou u nás. Duni by měla rozšířit chov Zoo Praha. Se svojí matkou si je neuvěřitelně podobná vzhledem a také povahou.

V parku Cabárceno ve španělské Kantábrii začíná polední krmení goril nížinných. Do velkého venkovního výběhu ošetřovatelé hází ovoce a zeleninu. Netrvá dlouho a první zdejší obyvatelka přichází. Je to Moja.

Čtěte také

Hlavní ošetřovatelka goril Lucía Gandarillas Chicote říká, že Moja od té doby, co opustila Česko, trochu vyrostla. „Vím, že je slavná. Spousta jejích fanoušků sem přichází a na Moju se ptá. Tak většinou poznáme návštěvníky z Česka,“ směje se.

Ve výběhu přibývá ovoce a za chvíli tak přichází Duni. „Vypadá dost podobně jako její matka. Duni je možná o trochu větší, to má po otci. Ráda prozkoumává svět, pořád hledá nové věci, které by mohla dělat. Je opravdu milá,“ dodává Lucía.

Ošetřovatelka poslední dva měsíce učila Duni chodit do přepravního boxu, ve kterém zamíří v armádním letadla CASA do Česka.

Pokračování chovu goril

Lucía pracuje v parku Cabárseno 16 let a Duni tak zná od narození. „Bude se mi po ní hodně stýskat. Jako ošetřovatelé s ní máme skvělý vztah. Když o jejím odchodu přemýšlím, jsem fakt smutná,“ popisuje své pocity.

Duni se přesouvá do Prahy proto, aby sama mohla mít mládě. Chov goril je velmi koordinovaný z toho důvodu, aby zvířata nebyla víc a víc příbuzná.

Gorila Duni poputuje ze Španělska do Česka

Na její příchod se těší vrchní chovatel primátů pražské zoo Martin Vojáček: „Tím, že Duni přicestuje k nám do Prahy, budeme moci pokračovat v chovu goril jako takovém. Budeme moci mít mláďata, to je funkce zoologických zahrad.“

Poprvé by měli návštěvníci pražské zoo Duni vidět 28. září při otevření nového Pavilonu goril.

Spustit audio

Související