David Svoboda: Ego mi nadělalo v životě tolik problémů. Je to hrozný zločinec pro sportovce i trenéry

25. červen 2022

Moderní pětibojař a olympijský vítěz se dnes věnuje především práci sportovního trenéra ASC Dukla. „Pořád zjišťuju, co na mé svěřence nejvíc platí, ale ono se to mění podle věku. Ke každému vede cesta jinudy. Jsem takový jejich průvodce a pomocník,“ vypráví David Svoboda. 

Moderní pětiboj je podle něj pro děti velmi atraktivní sport. „Střelba a šerm, to jsou skvělé a zábavné disciplíny. Spousta lidí jde do moderního pětiboje kvůli koním, to taky chápu. A plavání a běh jsou ty fyzické disciplíny, je to o tom, aby byli lidi ve formě, zdraví, silní, odolní, všechno v jednom. Takže si děti hrají i na sobě makají, podle mě ideální sport.“

Sport vyžaduje disciplínu

Aby měl moderní pětiboj smysl, je potřeba chodit na trénink každý den a zvládnout toho poměrně hodně. Ambice rodičů prý David Svoboda pozná hned, žádnou zvláštní taktiku na ně jako trenér ale nemá. Svou roli hraje i ego.

„Ego je hrozný zločinec pro všechny. Pro ty sportovce, případně pro rodiče i pro trenéry, to se musí vyzmizíkovat. To mi nadělalo tolik problémů za celý život, doufám, že už se ho zbavím,“ přiznává s úsměvem a dodává, že ale právě ego přispělo k jeho disciplíně. Vždy ho bavilo na sobě pracovat a zlepšovat se.

Osobní rekordy pro mě byly vždycky větším zdrojem radosti než pořadí ve výsledkové listině.
David Svoboda

Moderní pětiboj se vyvíjí a čekají ho změny, které nejsou úplně vítané. V budoucnu by jeho součástí už neměl být parkur. „Člověk není připraven na to, že mu jednu disciplínu vyndají a dají mu tam jinou. Takové výrazné změny za pochodu jsou tak trochu podraz na ty lidi, kteří si vybrali nějaký sport a pak jim ho někdo mění.“

Škola bez kompromisů

Aby si mladí sportovci nemuseli vybírat mezi studiem a sportem, pustili se David Svoboda s bratrem Tomášem do projektu založení sportovní základní školy. Koronavirová pandemie přípravy pozdržela, takže jsou opět na začátku.

„Jde nám o to, abychom těm dětem zajistili všechno pod jednou střechou. Kromě kvalitního vzdělávání se zaměřením na výuku cizích jazyků se jim chceme postarat také o volný čas, aby ho mohly trávit sportem pod vedením profesionálních trenérů, kteří spolupracují s těmi vyučujícími. To je v našem vzdělávacím systému dost problém.“

Co všechno obnáší plán otevřít sportovní školu? Udržuje si aktivně všechny disciplíny pětiboje? A jaký je trenér, dokáže na své svěřence zařvat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související