David Černý vadí. Pomník nebude?

16. září 2004

Český svaz bojovníků za svobodu nechce, aby pomník druhému odboji v Praze na Klárově vznikl podle návrhu sochaře Davida Černého. Před měsícem, kdy se o vítězi výběrového řízení rozhodlo, neprotestoval. Nyní svazu vadí osobní názory Černého. "Jsem přesvědčen, že svazu vadí mé protikomunistické názory," řekl dnes Černý.

Radnice Prahy 1, která výběrové řízení vedla, zatím oficiálně stížnost svazu nedostala. "Až dostanu dopis, předložím ho radě k jednání," řekl dnes starosta Prahy 1 Vladimír Vihan. Český svaz bojovníků za svobodu dnes zaslal otevřený dopis Radě městské části Praha 1. V něm píše, že návrh pomníku přijal, i když k němu měl výhrady, zejména k jeho technické stránce. "Akademický sochař David Černý však nadále hájí svou koncepci opírající se zřejmě o velmi povrchní a zkreslenou znalost novodobé historie a mylné představy o boji a jeho významu pro současnost," stojí v dopise svazu, který má ČTK k dispozici. Zkreslenou znalostí novodobé historie je pravděpodobně údaj o počtu obětí druhého odboje - ten se měl v památníku odrazit v počtu siluet obličejů, jež jsou vyřezány do dvou kovových koridorů představujících českou vlajku. Černý již dříve v jednom z rozhovorů uvedl, že obětí bylo přibližně 150 000. Český svaz bojovníků za svobodu ale již dlouhá léta udává číslo 360 000 obětí. K počtu uváděnému sochařem se ale přiklání i odborníci z Vojenského historického ústavu. "Ten projekt (památníku) by měl konečně iniciovat vypracování studie o tom, kolik obětí za druhé světové války vlastně bylo. Číslo 360 000 je počet, který se stanovil těsně po válce a realita asi bude někde jinde," řekl Michal Burian z Vojenského historického ústavu. Přesné vyčíslení, které by bylo prokazatelné na základě archivních materiálů, podle Buriana chybí a sám v tom spatřuje velký dluh českých historiků. "Při česko-německých jednáních Němci již delší dobu údaj 360 000 napadají a měli bychom to být spíše my, kdo tu diskusi vyvolá a vyřeší," míní Burian.

Článek v posledním vydání Nedělního světa, na který pravděpodobně svaz reaguje, byl uvozen Černého citátem "mrtvý komunista - dobrý komunista". Černého jméno se v tisku objevuje i v souvislosti s připravovaným koncertem S komunisty se nemluví II. Sochař se odporem ke komunistům nikdy netajil. Český svaz bojovníků za svobodu je nástupcem Československého svazu protifašistických bojovníků, který působil v době komunistického režimu. Jeho vedení sice podléhalo diktátu komunistické strany, podmínkou členství ve svazu však nebyla stranická legitimace, uvedl Burian. Památku druhého odboje si dnes připomínají i jiné instituce - po revoluci se obnovila Československá obec legionářská, která fungovala za první republiky, existuje ještě Konfederace politických vězňů. V ní jsou vězni komunistického režimu z 50. let a také ti, kteří byli i v koncentračních táborech za druhé světové války. Památník na Klárově však prosazuje jen svaz bojovníků.

Spustit audio