Dárci, kteří zachraňují životy. Benefiční Koncert pro život se snaží přivést do registru nové dárce kostní dřeně

27. březen 2023 11:17

Pryč je doba, kdy patřil odběr kostní dřeně mezi bolestivé zákroky. I přesto je stále nedostatek dárců, kteří už pouhou registrací můžou někomu zachránit život. Dnešní benefiční Koncert pro život, který se uskuteční v pražském klubu Rock Café, má za cíl přilákat nové dárce.

V Českém národním registru dárců dřeně je aktuálně přes 100 tisíc lidí. Aby pacienti měli větší šanci najít toho vhodného, je jich potřeba alespoň dvojnásobek. Podle mluvčí registru Kláry Conkové stačí vyplnit dotazník a udělat stěr z dutiny ústní.

„A to je všechno. Pak budete zapsaní až do 60 let a budete dávat naději všem pacientům po celém světě. Kdyby mezi vámi a pacientem byla shoda, my si vás najdeme a všechno ostatní už spolu probereme. Včetně toho, kterou metodou byste chtěli tu kostní dřeň darovat,“ popisuje.

Metody odběru kostní dřeně

Kromě známé metody odsátí kostní dřeně jehlou z kosti pánevní je tu i možnost odběru krvetvorných buněk.

Čtěte také

„Je to vlastně stejné, jako kdybyste šli darovat plazmu. Z jedné ruky vám krev odebíráme, vyfiltrujeme si krvetvorné buňky a do druhé ruky vám krev vrátíme. Celý ten odběr trvá tři až čtyři hodiny, vy se u toho můžete koukat na film. A ta kostní dřeň se vám zhruba do dvou týdnů dotvoří,“ vysvětluje Klára Conková.

Dnešní velký benefiční Koncert pro život má za cíl přivést do registru dárců dřeně co nejvíce lidí. Svým vystoupením podpoří akci operní pěvkyně Dagmar Pecková, kapela Švihadlo, Terne Čhave, Vasilův Rubáš, Jump Into The Field, Xavier Baumaxa, Barbora Poláková a další.

Co je potřeba pro vstup do registru? Jsou registry ve světě propojeny? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související