Daniel Hůlka: Už v první třídě jsem chodil za školu

17. červenec 2016

Začínal jako operní pěvec. Pak ale přišel legendární muzikál Dracula, který ho katapultoval mezi hvězdy první kategorie. V pořadu Až na dřeň prozradil Daniel Hůlka, jaké bylo jeho dětství, proč je mu jeho tatínek vzorem, i to, proč nosil ze školy dvojky z chování. A přišel i se svým pejskem.

Daniel Hůlka pochází z rodiny, která měla problémy s komunistickým režimem. „Pradědeček byl uhlobaron, tak se to s námi vleklo. Děda, toho nejdřív v 50. letech odsoudili k trestu smrti, pak to snížili na doživotí a nakonec ho už nemocného z vězení pustili domů umřít. Táta byl taky zavřejnej, v 70. letech,“ vypráví Daniel Hůlka. „Já jsem o tom dlouho nevěděl, mně byly 3, 4 roky, všichni mi říkali, že tatínek je někde pracovně, pak že je nemocnej a nakonec přišla někde na pískovišti kamarádka a řekla mi: Víš, kde je tvůj táta? A všechno mi řekla. Tak jsme se poprali. Doma mi to máma a strejda potom vysvětlili.“

Další vzpomínku má Daniel na tatínkův návrat. „Když odcházel, byl to černovlasej a vysokej sportovec, když se vracel, byl to bělovlasej shrbenej pán, co vážil asi tak 50 kilo. Byl dva a půl roku na samotce ve vazbě, nic mu nedokázali. Je to můj hrdina, je to můj vzor správnýho chlapa. Bohužel pak táta zemřel v necelejch 58 letech na rakovinu, bylo to hrozný. Šel jsem ke kamarádovi a hrozně jsme se opili. Když jsem šel z pohřbu, tak jsem se koupal v obleku ve Džbánu, bylo to hrozný, já jsme ho strašně miloval. Mně se o tátovi doteď zdá tak jednou týdně. A dodnes, když o něm mluvím, tak mi jdou slzy do očí,“ pohnutě vypráví Dan Hůlka.

Daniel prý nikdy nebyl moc dobrý student, alespoň ze začátku. „Už od první třídy jsem chodil za školu, já jsem to bral jako omezování osobní svobody. Navíc jsem nechápal, proč musím říkat soudružka učitelka, když soudruzi jsou přece špatný. Od pátý třídy jsem měl dvojku z chování, vystřídal jsem celkem tři základní školy. A nakonec jsem se dostal na školu, kde bylo všechno jinak. A v devátý třídě jsem měl samý jedničky,“ líčí svoje školní léta.

Daniel Hůlka vyprávěl i o muzikálu Dracula, o tom, jak skončil v nemocnici a o tom, jak se mu daří právě teď. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem archivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.