Dalibor Janda v Nočním proudu

2. leden 2013

Ve středečním Nočním proudu uvítá moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze svých nočních hostů. Tentokrát jím bude zpívající skladatel a kytarista DALIBOR JANDA. Tedy interpret, který jako jeden z mála dokázal prolomit hegemonii Karla Gotta a hned třikrát po sobě získal titul Zlatého slavíka.

Dalibor Janda má na kontě velké hity jako například Jahodový koktejl, Hráli jsme kličkovanou, Žít jako kaskadér, Hurikán, Všechno na Mars, Pojď, dáme řeč, Ostrovy, Oheň, voda, vítr, Kde jsi?, Vejdi, 10 prstů pro život či Páté poschodí.

Dalibor Janda (narozen 21. března 1953 v Hranicích na Moravě) je původní profesí zámečník. V letech 1966 až 1969 absolvoval hudební kurzy hry na kytaru a zpěvu, poté vystupoval se skupinou Pacifik, aby v roce 1978 založil vlastní skupinu Prototyp, kterou vedl kapelník Pavel Petráš. Po úspěchu svého prvního hitu, nahrávky Jandovy a Krůtovy písně Jahodový koktejl (1983), ve které ho v nahrávacím studiu podpořila kapela Josefa Kolína, se ve spolupráci se skupinou Prototyp vydal na dráhu profesionálního hudebníka.

V roce 1985 se ve Zlatém slavíkovi, tedy v anketě popularity Mladého světa, umístil Dalibor Janda na skvělém druhém místě, aby poté třikrát za sebou v této anketě zvítězil.

Dalibor Janda zaujal posluchače výrazně melodickými vlastními skladbami s texty svého dvorního autota Jana Krůty a k jejich pronikavému úspěchu samozřejmě napomohla i charakteristická „nakřáplá“ barva Jandova hlasu.

Dalibor Janda s dcerou Jiřinou Annou.

Dalibor Janda je od počátku své hudební dráhy výrazným představitelem rockového pojetí melodického středního proudu moderní populární hudby. Rodné jméno má Václav, ale jako Dalibor začal vystupovat už v roce 1980.

Dalibor Janda je ženatý, s manželkou Jiřinou má dceru Jiřinu (1988), která dnes úspěšně vystupuje pod jménem Jiřina Anna Jandová a má na kontě dvě alba. Jeho syn Dalibor v jedenadvaceti letech (2003) spáchal sebevraždu.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.