DAB+ od příštího roku také v rakouských městech Graz, Linz a Eisenstadt

3. srpen 2018

Naši jižní sousedé chtějí vstupem do digitální éry rozhlasového vysílání reagovat na nedostatek volných VKV kmitočtů.

Celoplošný digitální rozhlasový multiplex, který bude fungovat ve standardu DAB+, by měl začít v sousedním Rakousku fungovat od dubna příštího roku. Dnes o tom na svém webu informoval tamní regulátor KommAustria. Součástí programové nabídky by mělo být od počátku jedenáct stanic, mezi nimi například Klassik Radio, LoungeFM, Radio 88.6, Radio ENERGY, Radio Maria nebo Radio MAXIMA. Operátorem multiplexu bude telekomunikační firma ORS.

Oprávnění pro využívání kmitočtových přídělů, technické parametry najdete v přiloženém dokumentu, bylo uděleno na období deseti let. „Víme, a ví to také rozhlasová branže, že DAB+ vyvolává mezi spotřebiteli leckdy negativní reakce, ale technologie se postupně stává úspěšnou. DAB+ je způsobem, jak v Rakousku reagovat na nedostatek VKV frekvencí pro všechny vysílatele,“ uvedl Mag Michael Ogris, předseda mediálního regulátora KommAustria.

Co se týká definitivních technických parametrů, předcházela jim náročná mezinárodní koordinace. KommAustria informuje, že v případě některých zemí ještě nebyla dokončena strategie pro takzvaný národní plán. KommAustria proto při přípravě kmitočtů a kót postupoval koordinovaně ve spolupráci s ORS. Budování multiplexu má symbolicky začít na jaře 2019 ve Vídni, na podzim pak budou následovat města Graz, Linz a Eisenstadt, na jaře 2020 Bregenz, Innsbruck, Salzburg a Sankt Pölten. Čtvrtá fáze zahrne na podzim téhož roku Klagenfurt, Wolfsberg, Mur-/Mürz-Furche a Jižní Burgenladsko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související