Čtyřicetiletý Činoherní klub pořád při síle

22. září 2004

Do jubilejní 40. sezony vstoupil pražský Činoherní klub. Vůbec první inscenací této scény byl legendární Piknik Ladislava Smočka, v jehož režii měl premiéru 27. února 1965.

Činoherní klub připravuje čtyři premiéry. První bude 12. října Goldoniho komedie Impresário ze Smyrny ve Smočkově úpravě a režii. Na scéně se objeví například Stanislav Zindulka, Ondřej Vetchý, Petr Nárožný, Lada Jelínková, Nela Boudová a Jaromír Dulava. V prosinci obohatí repertoár Feydeauova komedie Dámský krejčí, kterou nastuduje Martin Čičvák. Ve druhé polovině sezony bude mít premiéru novinka Martina McDonagha s názvem Pillowman, kterou přeložil a bude režírovat Martin Sokol. Koncem sezony nastuduje Ladislav Smoček Hamptonovy Nebezpečné vztahy. Podle ředitele a uměleckého šéfa této scény Vladimíra Procházky zpestří nabídku Činoherního klubu v jubilejní sezoně pravidelné hostování bratislavského divadla Aréna s inscenací hry Adwarda Albeeho Koza. Hlavní role v této Čičvákově inscenaci ztvárnili Emília Vášáryová, Juraj Kukura a Dušan Markovič.

"Čtyřicetiletá existence divadla ničím výjimečným není. Čtyřicetiletá kontinuální existence, kdy dnešní divadlo s tím před 40 lety nemá společnou jen budovu a název, však už čímsi výjimečným je," napsal Procházka do zářijového programu. Chodit do Činoherního klubu - třeba 40 let - totiž podle něj znamená setkávat se s podobným způsobem práce, podobným přístupem k divadlu. Koncem minulé sezony uvedl Činoherní klub premiéru Pinterovy hry Správce. Navázal tak na předchozí texty tohoto autora Narozeniny a Návrat domů, které měly premiéru v letech 1967 a 1972. Novou inscenaci připravil v rámci "činoherního miniklubu" režisér Ivo Krobot s Matějem Dadákem, Vladimírem Javorským a Oldřichem Navrátilem. V této dramaturgické řadě se na jeviště dostávají inscenace úspornější, které se nicméně stávají součástí běžného repertoáru. Obdobně vzniklo například Čekání na Godota či Osiřelý západ. Pinterův Správce byl v červnu uveden jen dvakrát a pak se hrál až 15. září. Další repríza je ve středu. "Máme s tím dobré zkušenosti - přes letní přestávku inscenace dojde jak kvašené okurky," komentoval to Procházka. Krobot se s Pinterem setkal už začátkem 90. let, kdy v Divadle pod Palmovkou nastudoval jeho Návrat domů.

Spustit audio