Čokoláda od A do Z
Recepty ke 14. dílu pořadu Dobrou chuť Cukrářka Kateřina Fornůsková
Fondant
50 g másla, 100 g hořké čokolády s obsahem 60 - 70% kakaové hmoty, 2 vejce, 50 g krupicového cukru, 20 g hladké mouky
Postup:
Vejce vyšleháme do tuha s cukrem, máslo rozpustíme s čokoládou a vetřeme k vejcím. Rozdělíme do formiček, zaprášíme moukou a pečeme v troubě předehřáté na 200 asi 10 minut.
Kokosové a ořechové bonbóny
500 ml smetany 33%, 1 bal vanilkového cukru, 250 g strouhaného kokosu, 100 g strouhaných (mletých) mandlí, 120 g másla, rum na zvlhčení, bílá čokoláda na potahování bonbonů a nasucho opražený kokos na obalování
Postup:
Smetanu s cukrem přiveďte v kastrůlku do varu, vložte máslo a nechte rozpustit. Vmíchejte kokos, mandle, dochuťte rumem a nechte vychladnout. tak dlouho, abyste s hmotou mohli pracovat.Oddělujte kousky těsta, tvořte z něj kuličky a na tácku vyloženém pečicím papírem je nechte lehce zamrazit. Bílou čokoládu opatrně rozehřejte, namražené kuličky napíchněte na párátko a pak je postupně namočte do rozehřáté čokolády a poté obalte v nasucho praženém kokosu. Uchovejte v lednici, při podávání můžete vložit do papírových košíčků na bonbony.
Ořechová variace:
Místo kokosu a mandlí použijte 250 g strouhaných ořechů a 200 g strouhaných (mletých) piškotů, hmotu dochuťte smetanovým likérem Bailey's. Postup jinak zůstává stejný, ale tyto bonbonky obalujte v mléčné čokoládě a strouhaných (mletých) oříšcích.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.