Cobainova kytara se prodala za 143 milionů korun! Je to nejdražší nástroj, který kdy kupec na aukci získal

22. červen 2020

Slavná kytara, s níž nahrál v roce 1993 zpěvák Kurt Cobain ze skupiny Nirvana akustický koncert, se na aukci v Los Angeles prodala za rekordních šest milionů dolarů (143 milionů Kč).

Nástroj vyrobený v roce 1959, který Cobain koupil za 5000 dolarů, se tak stal nejdražší kytarou, jakou kdy kupec na aukci získal. Její konečná cena několikrát překročila odhady a překonala i dosavadní rekord z loňského roku, kdy se kytara David Gilmoura z kapely Pink Floyd prodala za čtyři miliony dolarů.

Aukční síň Julien's Auctions přisoudila kytaře vyvolávací cenu jeden milion dolarů a doufala, že by cena nástroje mohla vyšplhat až na dva miliony. Nakonec se ale cena dostala na šestinásobek. Kytaru získal Peter Freedman, šéf australské firmy na zvukovou techniku Rode Microphones. Ten plánuje kytaru společně s dalšími exponáty připomínajícími skupinu Nirvana vystavit v rámci putovní expozice, přičemž výtěžek ze vstupného chce věnovat hudebníkům postiženým dopady koronavirové krize, napsala agentura DPA.

Na kytaru Martin D18E z roku 1959 nahrál Cobain se svou kapelou Nirvana koncert v listopadu roku 1993, tedy jen několik měsíců předtím, než se zastřelil ve svém domově v Seattlu. Album MTV Unplugged in New York vyšlo po jeho smrti, dosáhlo vrcholu žebříčku Billboard a získalo cenu Grammy.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio