Co Češi nejraději čtou o dovolené?

30. červenec 2014

Češi si na dovolenou nejčastěji vozí detektivky a romantickou literaturu. U českých žen se v posledních době zvýšil zájem o erotickou literaturu. V pořadu Třináctka Plus to uvedl ředitel nakladatelství Fragment Pavel Nýč.

Velmi oblíbené jsou podle něj i nadále knihy českých autorů a křížovky. Nejvíce se prodávají křížovky s velkými písmeny a doplňkovými informacemi, jako jsou například recepty.

Za posledních 10 let se hodně změnil vkus českých dětských čtenářů. Školáci mají nejraději dobrodružnou a hororovou tematiku. Autoři jako Jules Verne nebo Karel May se podle Pavla Nýče prodávají velmi málo.

Dnešního čtenáře už nebaví příliš popisné pasáže a chtějí knihy, které mají rychlý spád. Co ale naopak stále táhne, jsou české klasické pohádky - hlavně Karel Jaromír Erben a Božena Němcová.

Poslechněte si víc.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.