Chudoba je dnes hůře poznatelná, zvlášť u dětí, konstatuje mluvčí Diakonie Ivo Mareš

Štěpánka Duchková si do pořadu K věci pozvala mluvčího Diakonie Českobratrské církve evangelické Ivo Mareše. Mluvili spolu o chudobě, o pomoci, kterou organizují a také o projektu Krabice od bot, který každoročně udělá hezčí Vánoce mnoha rodinám.

Diakonie působí jako jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb, zřizovatelem je Českobratrská církev evangelická, takže jejich práce vychází z křesťanských hodnot, pomoc ale patří všem. „Skutečně Diakonie pomáhá lidem od útlého věku až po poslední stadia života, všech vyznání, všech pohlaví, jakékoliv orientace, nejsou tam žádná omezení,“ ujišťuje mluvčí Ivo Mareš.

Každý den tak pomáhají lidem v nepříznivých životních situacích. „Chudoba je dnes hůře poznatelná, zvlášť u dětí. V České republice žije okolo 250 000 dětí ohrožených chudobou, ale dnes to chudé dítě nepoznáte tak, že by třeba chodilo špatně oblékané. Poznáte ho spíš podle toho, jak se chová třeba ve škole, jak se straní kolektivu, nejezdí na výlety, protože na to v domácím rozpočtu nejsou peníze. Ta chudoba se projevuje takovým sociálním handicapem.“

Sbírka Krabice od bot

Před Vánoci už tradičně pořádají sbírku Krabice od bot, která k nám přišla ze zahraničí a známá je už přes třicet let. „Já nevím, ve které zemi přesně s tím začali. Někdo vymyslel, že by bylo dobré dětem ohroženým chudobou něco zabalit. Ale zároveň nejen obdarovanými, ale i dárci měly být samotné děti.“ Princip je jednoduchý, vzít doma nějakou prázdnou krabici od bot, vytřídit a vybrat nepotřebné hračky a věci, které můžou ještě někomu dělat radost.

Pro některé děti se totiž stane krabice od bot tím hlavním vánočním dárkem. Na jedné straně je tedy radost obdarovaných, na straně druhé se děti něco důležitého naučí. „Tou pointou je také učit děti, které jsou na tom dobře, solidaritě. Učit tomu, aby si uvědomovaly, že ne každý je na tom tak.“

Kromě předvánoční sbírky běží celý rok na webových stránkách i tzv. Krabice online jako možnost přispět jakoukoliv částkou na účet. V rámci těchto darů vytvořila Diakonie také krizový fond, ten pomáhá rodinám, které se ocitly v tísnivé finanční situaci. „Z těchto darů my potom financujeme věci – to nejsou dárky, které udělají radost, to jsou dary, které mění kvalitu života,“ uzavírá Ivo Mareš.

Jaký další program plánuje Diakonie před Vánoci? Dopadá na rodiny energetická krize? A kteří lidé patří mezi ty nejohroženější chudobou? Poslechněte si celý rozhovor s mluvčím Diakonie Českobratrské církve evangelické Ivo Marešem.

Spustit audio