Chtěli, abychom se rozdělili, vzpomínají na rok 1989 bratři Neckářové

22. prosinec 2019

Už dlouhá léta neodmyslitelně patří do našeho šoubyznysu. Jejich kapela Bacily hraje už od roku 1971. Společně překonali politické překážky, změnu režimu i zdravotní patálie. Hosty pořadu Až na dřeň byli Václav a Jan Neckářovi.

Když se brácha narodil, běhal jsem po chodbě a křičel „Mám bráchu, mám bráchu“ a od té doby jsme spolu,“ vzpomínal v pořadu Až na dřeň Václav Neckář.

„Moje nejrannější vzpomínka je, že jsem jezdil v kočárku a místo dudlíku měl foukací harmoniku,“ přidává svou vzpomínku jeho bratr Jan. „Babička tě vozívala a sousedé si divili, co to je za zpívající kočárek…“

Oba bratři se díky tatínkovi od malička pohybovali v divadle. „To nás moc ovlivnilo. Divadlo je totiž imaginární svět, který nabízí iluze. My jsme k tomu oba brzy přičichli, a proto jsme třeba jako jedna z prvních kapel začali používat světla během koncertů,“ vypráví Jan Neckář. „Je to i proto, že já jsem začínal v mosteckém divadle napůl jako herecký elév a napůl jako osvětlovač,“ usmívá se Václav.

Václav Neckář chtěl sudovat herectví. Na DAMU se hlásil čtyřikrát – neúspěšně. I tak ho ale hraní neminulo. Jako herec se představil nejen na jevišti, ale i před kamerou. Ostře sledované vlaky, ve kterých hrál, získaly dokonce Oskara. „Mě dodnes mrzí, že v tom filmu není nějaká bratrem nazpívaná písnička,“ dodává Jan.

A jaké osudové okamžiky nejvíc ovlivnily život obou bratrů? „Kdybych jako dítě neměl těžký zápal plic, mohl bych dál studovat hru na klavír a byl bych dnes možná někde úplně jinde. Musel jsem ale přejít na violoncello a posunul jsem se úplně jinam. Takových okamžiků bylo v mém životě nepočítaně,“ vypráví Jan Neckář. „Když jsem podepsal Několik vět, chodili za mým bratrem a přemlouvali ho, aby se se mnou rozešel.“

„To bych ale nikdy neudělal,“ kroutí Václav rezolutně hlavou.

Asi největším osudovým mezníkem v životě i kariérách obou bratrů byla mozková mrtvice, kterou Václav prodělal před 17 lety. Přežil, ale dodnes se potýká s problémy. „Bratrovi zůstaly v paměti všechny melodie. Jen ty texty se rozsypaly...“

Celý rozhovor s Václavem a Janem Neckářovými si můžete poslechnout na novém audioportále mujRozhlas. A nezapomeňte se podívat také na videozáznam z natáčení.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.