Chris Norman na telefonu

2. duben 2015

Dalším v sérii hostů, kteří přijali pozvání do středečního Nočního proudu Miloše Skalky byl anglický zpěvák a skladatel CHRIS NORMAN, jehož tvorba je neodmyslitelně spjatá se skupinou Smokie. Exkluzivní telefonický rozhovor poskytl Chris Norman Regině na lince Isle of Man – Praha.

V roce 1965 založili tři spolužáci z anglického gymnázia St. Bede´s v Bradfordu školní skupinu. Byli jimi Chris Norman (zpěv), Alan Silson (kytara) a Terry Uttley (basová kytara). O něco později působili (ještě s bubeníkem Ronem Kellym) ve skupině Essence. V roce 1968 se skupina přejmenovala na Elizabethans a v roce 1970 z ní byla kapela Kindness, která vydala singl Lindy You/Light of love - bohužel bez úspěchu. V roce 1973 nahradil Rona Kellyho v sestavě souboru bubeník Pete Spencer a v tomto složení vystupovali Smokie až do roku 1982, kdy Pete Spencer z kapely odešel.

V roce 1973 jejich pozdější manažer Bill Hurley zorganizoval setkání členů kapely s londýnským hitutvorným tandemem Mike Chinn/Nick Chapman, který psal hity i pro jiné známé skupiny a zpěváky. Ze skupiny Kindness, v té době už přejmenované na Smokey, udělali tito dva hitmakeři poprockovou legendu. Zanedlouho se Smokey přejmenovali na definitivní Smokie (prý kvůli shodě jména s americkým soulovým zpěvákem Smokeym Robinsonem).

V roce 1975 vydali Smokie debutové album Pass it around a skupina prorazila singlem s melodickou písní If you think you know how to love me (v roce 1975 č. 3 v britské Top 20 a č. 96 v singlovém žebříčku amerického časopisu Billboard). Poté následovalo album Changing all the time a Smokie se stali miláčky publika na evropském kontinentu, zejména ve Spolkové republice Německo. Pak už následoval jeden hit za druhým (mj. Don´t play your rock´n´roll to me, It´s your life, Living next door to Alice, Lay back in the arms of someone, Needles and pins, I´ll meet you at midnight).

Mezi lety 1975 – 1982 Smokie koncertovali doslova po celém světě, získali mnoho Zlatých desek, dalších prestižních ocenění a suverénně plnili první stránky respektovaných hudebních časopisů.

Rodiče Chrise Normana (narozen jako Christopher Ward Norman 25. 10. 1950 byli profesionální divadelní umělci. Normanovi se často stěhovali, takže Chris vyrůstal v různých městech a navštěvoval osm škol. Rodiče ho brávali s sebou na pódium a už jako malý chlapec imitoval známé hudební osobnosti.

Svou první kytaru dostal v sedmi letech. Na gymnáziu St. Bede´s v Bradfordu (hrabství West Yorkshire) se seznámil s Alanem Silsonem a Terrym Uttleym. Chris kvůli muzice opustil školu v šestnácti letech a věnoval se pak už jenom svému životnímu koníčku. Na živobytí si zprvu vydělával v různých zaměstnáních (prodejna textilu, továrna na sklo), ale koncem 60. let začal s kapelou cestovat po Anglii. V roce 1968 hrál v malém skotském městečku Elgin, kde potkal svou osudovou lásku Lindu, se kterou žije dodnes a má s ní pět děti.

V roce 1982 vydal Chris Norman debutové sólové album Rock away your teardrops a první sólový Hey Baby. Začal psát písničky také pro jiné zpěváky a produkovat desky pro své kolegy. V roce 1986 nazpíval Chris Norman ústřední píseň Midnight Lady (skladba Dietera Bohlena z tandemu Modern Talking) pro německý televizní seriál Místo činu. Po velkém úspěchu této sólové nahrávky opustil skupinu Smokie a vydal se na úspěšnou sólovou dráhu.

Od roku 1986 žije se svou rodinou na britském ostrově Isle of Man a v domě se zahradou má vlastní nahrávací studio. Zatím poslední CD Time Traveller (2011) představuje kolekci jeho oblíbených písní ze zpěvníku jiných interpretů. Na albu nechybějí cover-verze písní jako Get it on (původně T.Rex), Be my baby (Ronettes), Sweet Caroline (Neil Diamond), Homeward bound (Simon & Garfunkel), Moonlight shadow (Mike Oldfield & Maggie Reilly), I can´t dance (Genesis) či 19th nervous breakdown (Rolling Stones).

Telefonický rozhovor s Chrisem Normanem, doplněný samozřejmě jeho nahrávkami, se uskutečnil krátce před tím, než k nám Norman se svou skupinou přijede na koncertní turné. To bude mít následující zastávky: 24. dubna (Plzeň), 25. dubna (Ostrava), 26. dubna (Zlín), 28. dubna (Pardubice) a 29. a 30. dubna (Velký sál Lucerny, Praha).

Navíc: celý tento týden soutěžíme v Nočním proudu o atraktivní CD osmnácti největších hitů skupiny Smokie!

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.