Chodci jsou v provozu těmi nejzranitelnějšími, ale chovají se jako nesmrtelní, upozorňuje šéf BESIPu Tomáš Neřold

2. květen 2022

Žádný dopravní prostředek neřídí, nemusí mít dokonce ani řidičský průkaz, a přesto můžou zavinit dopravní nehodu, někdy i tragickou. Řeč je o chodcích. Jejich nejčastějším prohřeškem je podle dopravní policie přebíhání křižovatky na červenou nebo přecházení silnice mimo přechod.

Čtěte také

Podle šéfa BESIPu Tomáše Neřolda ale tito lidé svým chováním velmi hazardují: „Někteří chodci úplně ignorují základní pravidla, chovají se jako nesmrtelní, přitom právě oni jsou v provozu těmi nejzranitelnějšími. Měli by primárně chránit sami sebe tím, že například nepřebíhají na červenou, nevstupují do vozovky.“

Pokud auto člověka srazí, tak právě chodec je podle policejních statistik na vině asi v deseti procentech případů. V součtu třeba loni na českých silnicích zemřelo 90 chodců - o devět víc než předloni. A příznivě nevypadá ani letošní rok. „Za období leden až březen policisté řešili téměř 800 dopravních nehod s účastí chodců, při kterých vyhaslo 26 lidských životů. V porovnání s rokem předchozím bohužel evidujeme nárůst o 11 osob,“ říká mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Počet sražených chodců by podle Tomáše Něřolda z BESIPu pomohly snížit širší chodníky nebo jiné úpravy ulic. „Rozšíření pěších zón, zklidnění dopravy, zóny třicet, důsledný dohled na dodržování rychlostních limitů u aut. A samozřejmě i dodržování pravidel ze strany chodců,“ vypočítává. Pokud policie při vyšetřování nehody zjistí, že je viníkem chodec, může mu na místě udělit až dvoutisícovou pokutu. Pokud při nehodě někdo utrpí zranění, tak může být chodec dokonce obviněn z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

O nepozornosti a neukázněnosti chodců se přesvědčil při natáčení reportáže i reportér Luděk Hubáček. Poslechněte si to.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio