Chcete to rozjet na volné noze? Hned na začátku nečekejte zázraky

1. září 2014

Odborníci, kteří se rozhodnou odejít tzv. na volnou nohu, by se měli především ztotožňovat se svým podnikáním. Co si za těmi slovy představit? Ve Třináctce Plus to přiblížil Robert Vlach, provozovatel portálu navolnenoze.cz.

Důležité je dobře ovládat svůj obor a neočekávat zázraky, tedy nadprůměrné příjmy už v prvních měsících podnikání. Ideální je začít pomalu a při zaměstnání shromáždit dostatek informací. Případně si sehnat mentora, který ve vybraném oboru působí a bude ochoten předat zkušenosti.

Profesionálové typu T

"Je dobré si uvědomit, že i když je člověk kvalitní profesionál, podnikání - to je úplně nová sada dovedností, které se musí naučit zvládnout," říká Robert Vlach, „a pro mnohé profesionály je to úplná novinka. Ve velké výhodě jsou takzvaní profesionálové typu T, kteří kromě své hluboké odbornosti mají také vhled do příbuzných oborů, mají rozvinuté vyjednávací, přesvědčovací a prezentační schopnosti.“

Podnikání na volné noze není v mnoha případech kapitálově náročné. Vstupní investicí bývají především dovednosti, znalosti, dobré jméno, které člověk získal v uplynulých letech.

Za jak dlouho se ukáže, zda jste se vydali správným směrem? Poslechněte si v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.