Cestovatel Josef Formánek žil dva měsíce v pralese: Lidé tam mají zlomeček majetku, co my, přesto jsou spokojení

28. listopad 2020

Spisovatel a cestovatel Josef Formánek napsal novou publikaci Kniha o tichu. Zároveň chystá po úspěšném filmu Úsměvy smutných mužů s režisérem Danem Svátkem další snímek - tentokrát podle knihy Dvě slova jako klíč.

Nová Kniha o tichu není primárně o autorovi, ale o jeho blízkých, věcech mezi nebem i zemí a tichu. I proto takto zvláštně pojmenoval svou další knihu. „Odehrávají se tam různý příběhy z celýho světa, ať už je to za polárním kruhem, na afrických pláních, v pralesech nebo i u nás na českých sídlištích. Vždycky tam nastane takový zvláštní moment zlomu, takový hluboký ticho, ve kterém se hlavní hrdina příběhu rozhoduje, co bude dál, kudy se vydá ve svém životě,“ popisuje Josef Formánek.

Josef Formánek

V knize najdete přibližně 60 příběhů. „Je to propojený vypravěčem, o kterým to ale tolik není. On prostě prochází životem a potkává různý lidi, který ho inspirujou nejenom v psaní, ale i v jeho vlastním životě, takže je to takový zvláštní text, nejsou to čistý povídky a není to čistý román.“

Odjel do pralesa

Když měl Josef Formánek životní krizi, tak mu kamarád lékař doporučil, aby někam odcestoval. Vybral si ostrov Siberut v Indonésii. „Odjel jsem asi na dva měsíce do pralesa. Tam spadnete do úplně jinýho módu. Ten čas tam je úplně jinej. Tu vaší rychlost určuje třeba řeka, po který plujete na kánoji. Když vychází slunce, tak vstáváte, když zapadá, tak asi dvě hodiny po západu jdete spát,“ vzpomíná.

„Lidi v pralese jsou zvláštně pokojní, vyrovnaní se životem. Mě fascinovalo, když jsem tam přijel, tak oni se tak lehce usmívali, tak na pohodu. Já jsem si říkal, kde se v nich bere taková pohoda, přitom oni mají zlomeček majetku, co máme my. To mě fascinovalo a musel jsem na to pořád myslet.“

Pokud se chcete dozvědět, jaký nový snímek Josef Formánek chystá, pusťte si celý rozhovor nebo videozáznam. 

autor: jp