Cestovat s jednotnou jízdenkou OneTicket už můžete téměř všemi vlaky v Česku

1. červenec 2021

Od 1. července začala platit jednotná jízdenka, se kterou mohou cestující na železnici absolvovat svou cestu bez ohledu na dopravce, i v komerčních spojích. Na tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

„Přesto, že zapojení tzv. komerčních spojů není pro dopravce povinné, jsme rádi, že se do systému hlásí. Výrazně se tak rozšiřuje možnost cestovat s OneTicket po celé železniční síti Česka,“ uvedl Havlíček. Jednotná jízdenka od 1. července platí v 99 % všech spojů.

Komerční spoje provozují dopravci na své vlastní obchodní riziko, stát je nedotuje. Jde především o vlaky na trasách Praha–Ostrava a Praha–Brno. Jízdenky OneTicket zatím budou uznávat České dráhy a RegioJet. Postupně se se svými spoji připojí i další dopravci.

Možnost objednání místenek

Další novinkou, která začala platit v červnu, je spuštění prodeje místenek na vybrané vlaky, a to jak pro nepovinně místenkové, tak pro zapojené povinně místenkové spoje.

Ostrý provoz systému OneTicket začal loni 13. prosince. Dosud jednotných jízdenek prodaly nejvíc České dráhy a poté Arriva.

Prodejci nadále prodávají i vlastní jízdenky, ty jsou však platné pouze v jejich spojích.

zdroj: ČTK
Spustit audio